I ett uttalande säger Världshälsoorganisationen att en vaccinationsstrategi baserad på upprepade påfyllnadsdoser av den ursprungliga vaccinationskompositionen sannolikt varken är lämpligt eller hållbart.

Det är expertgruppen WHO Technical Advisory Group on COVID-19 Vaccine Composition (TAG-Co-VAC) som nu varnar att nuvarande strategi med ett till synes ändlöst antal påfyllnadsdoser inte fungerar mot nya varianter och efterlyser nya vaccin som bättre skyddar mot smitta.

Gruppen anser att det kan bli nödvändigt att uppdatera existerande varianter för att bättre fungera på nya varianter som omikron, vilken har spridits snabbt och hittills har upptäckts i 149 länder.

Tidigare i januari blev Israel, där man var tidigt ute med att vaccinera befolkningen, bland de första länderna i världen med att erbjuda en fjärde dos till personer över 60 och vårdanställda.

Nya vaccin på väg

Vissa vaccintillverkare håller redan på att utveckla nästa generationens vaccin som ska fungera bättre på omikron. På Pfizer kan man ha ett uppdaterat vaccin klart redan till mars.