Världshälsoorganisationen (WHO) menar att anti-vaccinrörelsen är dödligare än terrorism, kärnvapen eller vapenvåld. I en video påstår de att vaccinmotståndet har dödat 200 000 amerikaner, en siffra som ifrågasätts.

I videon citeras Dr Peter Hotez från Baylor College of Medicine, som säger: ”Vi måste inse att aktivism mot vaccin, som jag faktiskt kallar vetenskapsfientlig aggression, nu har blivit en stor dödande kraft globalt sett.”

Hotez fortsatte med att hävda att 200 000 amerikaner dog av Covid för att de vägrade få vaccinet, ett påstående som inte stöds av någon källa.

– Och nu expanderar anti-vaccinaktivismen över hela världen, även till låg- och medelinkomstländer, tillade Hotez.

”Politisk rörelse med koppling till högerextremism”

Återigen utan att ange någon källa för sina tvivelaktiga påståenden hävdade Hotez att ”vetenskapsfientlighet nu dödar fler människor än saker som skjutvapenvåld, global terrorism, kärnvapenspridning eller cyberattacker”.

Läkaren fortsatte med att klaga på hur skepticismen mot vaccin nu har blivit en ”politisk rörelse” med koppling till ”högerextremism” i både USA och Tyskland. Hotez efterlyste illavarslande ”politiska lösningar för att ta itu med detta”.

Föga förvånande var de som svarade på tweeten helt emot WHO för att de delade videon, och en av dem pekade på statistik som tyder på att ”läkare och ”medicin” dödar fler människor än bilolyckor och vapen”.

”Den största vetenskapsfientliga spridningen har kommit från @who när ni försökte stänga ner världen på grund av ett milt virus med en överlevnadsfrekvens på 99,97 % och där även den mest fruktansvärda dödligheten rapporterades på ett bedrägligt sätt (dvs. ”positivt test”). Ni har bara er själva att skylla”, påpekade en annan.

”Du är ett absolut hot mot samhället, Peter. Inte bara fel inom medicin. Ett hot mot det civiliserade samhället”, kommenterade advokaten Viva Frei och lade upp skärmdumpar av hur Hotez ständigt har uppmanat till att maskera och vaccinera barn.

Trots sin starka entusiasm för munskydd och vaccin, som enligt honom stoppar överföringen av Covid, insjuknade Hotez själv i Covid i maj förra året och svarade naturligtvis med att tacka vaccinet.

Läs mer om Samnytts rapportering om corona här och här.