Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski är i nytt blåsväder. Efter att tidningen fått kritik från nationalekonomen Tino Sanandaji för en falsk nyhet ska Wolodarski personligen ha uppvaktat Sanandajis chef på Institutet för Näringslivsforskning och antytt att DN skulle svartmåla institutet om man inte gjorde sig av med Sanandaji.

Upprinnelsen är en uppmärksammad fake news-anklagad artikel som Dagens Nyheter publicerade 2014 där man felaktigt påstod att Sandvikens kommun tjänar en halv miljard på att ta emot invandrare. Artikeln ligger fortfarande fyra år senare kvar endast kompletterad med en kort fotnot om att den rapport som DN stödjer påståendena på ”utsatts för hård kritik”. Att även DN fått svidande kritik för sin publicering framgår inte.

Sanandaji berättar nu om efterspelet kring DN-artikeln och hans kritik mot den. I stället för att rätta de grova faktafelen ska tidningens chefredaktör ha satt igång att ”frenetiskt” skicka sms till Sanandajis chef Magnus Henrekssn, VD för Institutet för Näringslivsforskning.

Syftet med sms:andet ska ha varit att försöka förmå Henrekson att göra sig av med Sanandaji. Om så inte skedde antydde Wolodarski att han skulle ge institutet dåligt rykte genom negativ publicitet i DN. Henrekson föll inte till föga för hotelserna och historien kom inte till allmänhetens kännedom förrän Sanandaji nyligen skrev om det på sin Facebook-sida.

Wolodarski erkänner på Twitter, på en fråga från den tidigare SR-journalisten, numera på Kvartal, Jörgen Huitfeldt, att han varit i kontakt med Henrekson så som Sanandaji påstår. Han hävdar dock att han inte sagt något som han ”behöver skämmas för”. Det är oklart vad det mer konkret innebär.

Henrekson har inte velat kommentera vad som utspelade sig i ”det privata samtalet” med Wolodarski men betonar samtidigt att vare sig DN eller någon annan har kunnat visa att Sanandaji haft fel i sin kritik mot den aktuella DN-artikeln och den bakomliggande PEW-rapporten, skriver NyheterIdag.

Wolodarski vidgår i samma tweet att han har ”en mycket nära relation” till Henrekson, vilket ger honom informella möjligheter att påverka denne. Hur lämpligt det är att en ledande publicist försöker utnyttja personliga kontakter på det sättet, är emellertid inget som DN:s chefredaktör kommenterar.

Däremot riktar Woldarski svepande kritik mot de som uppmärksammat Sanandajis Facebook-inlägg, kallar det för ”absurt” att de ”okritiskt sprider detta” och antyder indirekt att Sanandaji ljuger.

En av dem är tidigare nämnda Jörgen Huitfeldt som kommenterat saken på följande sätt:

”Detta vittnesmål från nationalekonomen Tino Sanandaji är intressant. Om inte annat som exempel på hur olika maktsfärer i samhället (i detta fall DN:s chefred) informellt försöker styra det offentliga samtalet”.

Även SR P1 Medierna uppmärksammade DN-artikeln i samband med att den publicerades och gav Sanandaji utrymme att formulera kritik mot publiceringen. Även detta uppges Wolodarski ha ondgjort sig över bakom kulisserna i kontakter med Public Service-bolaget.

Wolodarski har blockerat Samhällsnytts medarbetare på Twitter och svarar heller inte på frågor från oss via telefon eller mejl.