47-årige Yasin Abdi Isse från Somalia åtalas vid Malmö tingsrätt misstänkt för mord och grov misshandel efter att ha knivattackerat två personer i en butik i Rosengårds centrum.

Det var klockan 8.52 på morgonen den 9 oktober 2018 som tre personer med somalisk bakgrund började bråka i butiken Sahan i den invandrardominerade Malmöstadsdelen Rosengård. Enligt åtalet var bakgrunden till bråket att Yasin blivit uppsagd från sin anställning och krävd på pengar som försvunnit ur butikens kassa.


Yasin anländer till Rosengårds centrum strax innan klockan 09.00

Av polisens förundersökningsprotokoll framgår att bråket utspelade sig i ett personalutrymme bakom butiken på Yasins sista arbetsdag. Två andra personer som befann sig i butiken hörde skrik och upptäckte därefter hur Yasin stod över sitt offer med en kniv i handen. De såg sedan hur han högg sitt offer en gång i kinden, en gång i halsen, två gånger i bålen och en gång i bröstet.

Enligt vittnena visade offret livstecken fram till att han fick det sista knivhugget i bröstet. Därefter attackerade Yasin även ett av vittnena som han knivskar i handen.

Efter knivattacken lämnade Yasin butiken och Rosengårds centrum. Övervakningskameror i området fångar honom på sin väg hem till bostaden. På vägen syns Yasin stanna till vid ett buskage där han gömmer något.

En hundpatrull kontrollerar buskaget där man påträffar en kniv. Yasin grips misstänkt för mordet och vid en husrannsakan i hans bostad finner man en blodig skjorta samt spår av blod på hushållspapper.
Erkänner knivhuggen
I polisförhör har Yasin tolkbehov på somaliska. Han erkänner knivhuggen mot arbetskollegan men hävdar nödvärn eftersom kollegan uppges ha slagit honom. Det framkommer inte så mycket om händelsen i polisförhören eftersom Yasin antingen säger att han inte förstår frågan eller hävdar att han inte minns.


Åtalad
Yasin står nu åtalad dels för mord och dels för grov misshandel av det vittne som knivskars när han försökte avvärja mordet. Yasin har tilldelats svenskt medborgarskap och kan därför inte dömas till utvisning.

LÄS ÄVEN: Här är listan över Sveriges ’utsatta områden’ som politiker vill hemlighålla