31-årige Yasir Ahmed Jaborie besökte i maj i år sin mammas bostad i Järfälla i norra Storstockholm. Med sig hade han en kniv. När Yasir lämnade platsen hade han brutalt mördat mamman med 31 knivhugg. På måndagen föll dom i Attunda tingsrätt – påföljden blir livstids fängelse.

Det var vid 16:30-tiden den 16 maj i år som polisen fick larm om ett brott i anslutning till en villa på Fågelvägen i Barkarby i Järfälla kommun. På marken utanför huset anträffade den utkommenderade polispatrullen en svårt knivhuggen kvinna som kort därefter avled av de omfattande skador hon åsamkats. Gärningsmannen kunde snart gripas och identifieras som en av kvinnans söner.

Yasir har inte kunnat eller velat uppge något motiv till mordet och hävdar att han lider av minnesförlust för tiden kring händelsen. Han minns dock att han besökte mamman och att han tagit med sig en kniv. Under utredningen har dock framkommit att mordet föregicks av konflikter inom familjen om pengar och bostäder.

En rättspsykiatrisk undersökning har visat att Yasir inte lider av någon allvarlig psykisk störning och inte heller gjorde det när han begick mordet. Domstolen anser att gärningen genom sina många knivhugg kännetecknats av särskild hänsynslöshet och brutalitet och utdömer därför lagens strängaste straff, livstids fängelse, för brottet.

Yasir ska även betala skadestånd till sin bror och pappa på sammanlagt 121 150 kronor. Han ska stanna i häkte till dess straffet börja avtjänas. Rätten var enig i bedömningen av straffet.

Yasir kom som barn med sin familj till Sverige från Irak och kan till följd av svenskt medborgarskap inte utvisas. Han förekommer inte sedan tidigare i belastningsregistret. Enligt domen har han bara haft egen försörjning genom arbete vid något enstaka kortare tillfälle men uppges ha fullgjort en gymnasieutbildning.