Digitaliseringsministern Anders Ygeman hotar svenskar som vägrar att ta vaccinet med långtgående inskränkningar i deras liv. Bland annat ska de inte kunna besöka evenemang, restauranger samt kommer att få en starkt begränsad rörelsefrihet.
I början av mars rapporterade Samnytt om att regeringen redan i februari gett i uppdrag till Myndigheten för digital förvaltning att utveckla en digital infrastruktur för vaccinationsintyg. Målsättningen är att systemet ska vara infört till den 1 juni.
– Sverige driver utvecklingen av digitala vaccinationsbevis, sa digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) då.
LÄS ÄVEN: Vaccinering kan bli obligatoriskt för att resa inom EU
Ministern nämnde områden som resor, kultur- och sportevenemang, frisörer och restauranger som ska kunna avkräva besökare vaccinationsbevis. Samtidigt påstods det att ingen ska diskrimineras.
Begränsad rörelsefrihet
Då Ygeman på söndagskvällen deltog i SVT Agenda tog man åter igen upp vaccinpassen och ministern gjorde klart att livet för dem som inte vaccinerar sig kommer att begränsas kraftigt. För de som är rädda för vaccinets biverkningar – som exempelvis vid förra massvaccineringen ledde till att flera hundra personer fick bestående men i form av narkolepsi – har digitaliseringsministern inte mycket till övers för:
– Väljer du att inte vaccinera dig, och det finns en ökad risk att du sprider en sjukdom som ytterst är dödlig, då kommer du inte kunna göra samma saker vid samma tidpunkt, sa han.
Enligt Ygeman ska man utarbeta riktlinjer för de fall där en individ inte kan ta vaccinet på grund av allergi eller andra skäl. De som inte kan ta det ska få ett intyg där det framgår att man inte kunnat vaccineras.
Kritik
Men det förekommer även kritik mot vaccinpassen. En av kritikerna är den belgiske virologen Marc Van Ranst.
– Det går helt och hållet emot min syn på demokrati. Det är bara några få som har fått chansen, det handlar inte om ett val, säger han till Agenda.
LÄS ÄVEN: Flygplatser börjar använda ’Covid-pass’ för att sålla bort icke-vaccinerade
Även från svenskt håll kommer kritik. Kenneth Johansson (C) är ordförande för statens medicinsk-etiska råd.
– Det väcker rättsliga frågor. Det väcker frågor för näringsidkaren som ska bedöma vilka som ska få komma in på restaurangen och det kan många gånger också vara integritetskränkande, säger han till Agenda.
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.