Anders Ygeman (S), som fick avgå på grund av delaktighet i Transportstyrelseskandalen där känslig information kom utländska aktörer tillhanda, säger nu i egenskap av digitaliseringsminister att han inte ser några problem med att kinesiska Huawei är en av leverantörerna till det svenska 5G-nätet. Samtidigt blockeras Huawei i Storbritannien på grund av säkerhetsrisker.

Även länder såsom Australien och USA har infört sanktioner och restriktioner av samma anledningar. USA:s utrikesminister Mike Pompeo har bland annat sagt att Kina, som styrs av kommunistpartiet, har direktaccess till Huaweis system och detta detta representerar ”ett centralt hot”. Vietnam och Japan är ytterligare länder som har stoppat Huaweis utrustning.

Men den svenska regeringen meddelar via digitaliseringsminister Anders Ygeman att man inte ser några problem med att den kinesiska IT-jättens utrustning används i Sverige. Ygeman hänvisar till  att man ”redan idag” använder Huawei som leverantör och menar att det är ett argument för att fortsätta göra det:

– Det gör du sannolikt redan i dag om du surfar på 4G. Det finns ganska mycket av det företagets utrustning. Sedan är frågan var i nätet som operatören väljer att använda sig av olika komponenter beroende på hur säkerhetskritiskt den delen av nätet är. Den frågan ska riktas mot operatören för det är mot dem som lagstiftningen riktar sig emot, säger han till TT.

Han menar istället att lagen inte riktar sig mot länder eller företag utan det är leverantörerna som lagen riktas mot och hävdar att den svenska lagen är ”den tuffaste lagstiftningen som finns i Europa, kanske till och med hela världen”.

”Mest naiva jag sett”

Men Ygeman får kritik. ”Kinagranskaren” skriver att det är ”bland det mest naiva jag sett”.

En annan är lika förfärad:

Ytterligare en drar paralleller till Ygemans tidigare inblandning i en skandal och poängterar att han ”inget lärt”:

Ygeman beskrivs som ett ”hot mot rikets säkerhet”:

Även bloggen Cornucopia hånar Ygeman för hans naivitet:

Ministern påpekar att de redan finns i 4G-näten, och det har ju gått bra (=ministern har inte blivit informerad om eventuellt spionage från Huaweis sida). Samtidigt är tillverkaren helt stoppad i USA och bakdörrar har identifierats, men inte av säkerhetsexperten Ygeman. Enligt TT så säger Ygeman att den svenska lagstiftningen är den hårdaste i världen, och verkar förutsätta att den också ska tillämpas.

Men som sagt, vi kan väl gissa om myndigheterna faktiskt kommer dra in ett tillstånd för någon av jättarna? Svensk lagstiftning är en sak, praxis är en annan.

authorimage