Efter att Moderaternas Europaparlamentsgrupp EPP godkänt Ylva Johansson (S) kunde ärendet gå vidare till parlamentets utskott för medborgerliga fri- och rättigheter, där man på tisdagen godkände henne som migrations- och inrikeskommissionär.

Efter utfrågningen av Ylva Johansson i förra veckan, där den före detta arbetsmarknadsministern hade problem med att svara på frågorna, fick hon skicka in kompletterande svar skriftligt. Efter att ha gått igenom dessa röstade 47 av 68 ledamöter i utskottet för att godkänna Johansson. Bara nationalistiska ID-gruppen röstade emot.

– Det är bland annat parlamentets EPP-gruppering (Europeiska folkpartiet), där de svenska Moderaterna och Kristdemokraterna ingår, som svängt och nu röstar ja till Ylva Johansson som EU-kommissionär, säger SVT:s Europakorrespondent Christoffer Wendick.

LÄS ÄVEN: Ylva Johansson (S) underkänd som EU-kommissionär

– Vi har ett enormt behov av att få till en överenskommelse som täcker hela migrationsområdet och det är det som är mitt uppdrag och det som jag kommer att ta itu med först, sade Ylva Johansson till TT direkt efter beskedet.

Invändningarna man tidigare hade rörde bland annat skillnaden mellan asylsökande och ekonomiska migranter.

Helt klar är dock Ylva Johanssons post ännu inte – innan hon kan tillträda officiellt den 1 november måste hon godkännas även av EU-parlamentets gruppledare och kommissionen. Men då dessa steg mest är en formalitet är det hela i princip klart.

– Beskedet i dag att Ylva Johansson har Europaparlamentets stöd i sitt nya uppdrag som kommissionär, är inte bara viktigt för Sverige det är också viktigt för att kunna lösa EU:s kanske allra svåraste fråga just nu och åstadkomma den nystart som EU-kommissionen under Ursula von der Leyen vill se på migrationsområdet, sade EU-parlamentarikern Heléne Fritzon (S) i en kommentar efter beskedet.

”Tvingande solidaritet”
I söndags deltog Ylva Johansson i SVT Agenda där hon bland annat talade om hur hon skulle övertyga övriga EU-länder att ”ta ansvar” och ta emot migranter. ”Tvingande solidaritet” var hennes lösning på problematiken.

LÄS MER: Så ska Ylva Johansson få EU-länderna att ta emot migranter: ”Tvingande solidaritet”