25-årige Yousef Hadi Hashem, bosatt i Västerås, döms av Nyköpings tingsrätt till skyddstillsyn efter att han tillverkat falska sedlar. Själv nekar han till anklagelsen och hävdar att han tillverkat pengarna ”åt kompis som är rappare” för att denne skulle vifta med dem i en musikvideo.

Den förklaringen finner tingsrätten inte trovärdig, i synnerhet som Yosef inte velat berätta vem den ”talanfulle rapparen” skulle vara och att flera av sedlarna påträffats i omlopp i butiker. Domstolen fäller därför Yousef för penningförfalskning och försök till samma brott.

Påföljden stannar dock vid skyddstillsyn där Yousef inom ramen för Frivården ska genomgå ett program för återanpassning tlll ett hederligt liv i samhället. Han är tidigare dömd för misshandel och flera narkotikabrott och enligt Frivården behöver han därför ”extra stöd”.

Sammanlagt handlar det om 47 sedlar med valören 500 kronor som polisen påträffat färdigtillverkade och ytterligare 143 som varit i halvfärdigt skick. Tillverkningen har skett på två ställen, dels ett hotellrum i Västerås och dels på en adress i Nyköping.

Yousef har i förhör uppgett att han lärt sig förfalska sedlar på Internet men säger sig inte ha förstått att det skulle vara olagligt.

authorimage