På onsdagen meddelar den Googleägda plattformen att man framöver kommer att ta bort videor som innehåller kritik mot det nyliga presidentvalet och hur det genomfördes, detta trots den stora mängd vittnesmål om diverse oegentligheter. I samband med detta kommer man också att främja material från de stora mediehusen.

Beslutet meddelas på Youtubes officiella blogg. Målet man säger sig ha haft under valsäsongen har varit att säkerställa att förse människor med ”auktoritativ information” samtidigt som man minskat räckvidden för vad man betecknar som desinformation samt tagit bort ”skadligt” innehåll.

LÄS ÄVEN: VALPÅVERKAN: Facebook avslöjas ha hindrat spridningen av artiklar från högersajter

Bara sedan september har man stängt ned mer än 8 000 kanaler och tusentals ”skadliga och missledande” videor om valet. Över 77 procent av dessa togs bort innan de ens nådde 100 visningar.

Artikeln fortsätter nedan.

Donera då en slant till tidningen. Utan ditt stöd kan vi inte fortsätta att granska etablissemanget.

Du kan swisha 123 083 3350, fylla i formuläret nedan eller klicka här för övriga alternativ.

Vidare klargör man att man inte kommer tillåta innehåll som handlar om utbrett valfusk eller ens att fel ändrade utgången av valet.

Då tillräckligt många stater har certifierat valresultatet kommer man att börja ta bort material som laddats upp från och med onsdagen och framåt där människor ”missleds” om att utbrett valfusk och felaktigheter förekommit.

Informationspaneler

Så kallade informationspaneler man satt upp i samband med videor om valet med länkar har visats 4,5 miljarder gånger. Dessa kommer man att fortsätta med.

Även informationspaneler från tredje part, så kallade faktakollare, triggades över 200 000 gånger i samband med sökningar om bland annat den mjukvara som användes i röstningsmaskinerna.

Skydd från problematiskt innehåll

För att ”skydda människor från problematiskt innehåll” som samtidigt inte strider mot plattformens regler ser man till att dämpa räckvidden för dessa medan videor och information från större mediehus och dess kanaler som CNN främjas.