trump-youtube

Gage Skidmore from Peoria, AZ, United States of America, CC BY-SA 2.0 / Pixabay

Utrikes

Youtube tillåter misstankar om riggat presidentval

Publicerad 6/5/2023
Annons

Efter att ha stämplat det som desinformation och tagit bort innehåll som säger att bedrägeri eller fel inträffade i bland annat det amerikanska presidentvalet 2020 ändrar nu plattformen sin policy för valintegritet.

Youtube fastställde policyn i december 2020 efter att tillräckligt många delstater hade certifierat årets valresultat. Men nu säger företaget i ett uttalande att lämna policyn på plats kan ha effekten att ”begränsa politiskt tal utan att på ett meningsfullt sätt minska risken för våld eller annan verklig skada”.

LÄS ÄVEN: Youtube censurerar Samnytt – tog bort Paludan-intervju

”Två år, tiotusentals borttagningar av videor och en valcykel senare insåg vi att det var dags att omvärdera effekterna av denna policy i dagens förändrade landskap”, skriver Youtube i ett uttalande.

”Med det i åtanke, och med 2024 års kampanjer väl på gång, kommer vi att sluta ta bort innehåll som framför falska påståenden om att omfattande bedrägerier eller fel inträffade under 2020 och andra tidigare amerikanska presidentval.”

Mer information snart

Enligt Youtube har man noggrant övervägt den här förändringen men gav inga ytterligare exempel på vilka faktorer eller instanser de beaktade när de tog sitt beslut.

Plattformen sa att den kommer att ge mer information om sin inställning till valet 2024 under de kommande månaderna.

Samtidigt gör man klart att övriga policyer för felaktig information om val finns kvar, inklusive de som ifrågasätter giltigheten av röstning via post.

LÄS ÄVEN: Twitter-anställd: ”Vi tror inte på yttrandefrihet”

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1249”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons