I fredags meddelade regeringen att man lägger till ytterligare pengar till den miljard som beslutats gå till kultursektorn. Stödes ska fördelas på flera områden som musik, film och teater.

Beslutet är en överenskommelse mellan riksdagspartierna S och MP och stödpartierna C och L. Liksom den tidigare fördelade miljarden ska även den nya halvmiljarden stötta vad man kallar det fria kulturlivet.

Enligt kulturminister Amanda Lind (MP) ska pengarna gå till områdena bild och form, musik, film, teater, dans, cirkus och ordområdet.

– Den handlar om att stötta det fria kulturlivet och all den kultur som är beroende av att man träffas och har publik och liveupplevelser, inte minst musiken och scenkonsten är ju väldigt hårt drabbade men också biograferna, säger Amanda Lind. Nu jobbar vi också med en ny pandemilag med målet att den ska kunna träda i kraft senast i mars.

Även Filminstitutet kommer att fördela 250 miljoner kronor till den svenska filmbranschen.

Att man nu ökar stödet säger Lind innebär att man inser att krisen blev djupare än man först trodde.

”Går miste om något grundläggande”

– Utan kultur går vi miste om något grundläggande – det djupt mänskliga i att uppleva, mötas, engageras och utmanas. Därför är det viktigt för regeringen att bidra till att både lindra den akuta ekonomiska krisen och stimulera till återhämtning med utgångspunkt i att säkra en bredd av kulturuttryck i hela landet. Sverige ska vara en stark och levande kulturnation även efter krisen, säger kulturminister Amanda Lind.

På Författarförbundet välkomnar man stödet men hade hoppats på mer.

– Vi hade gärna sett att vi hade fått lite mer pengar. De här 20 miljonerna räcker inte särskilt långt. Vi hade så många som sökte och det var mellan 30-50 procent som fick stödet. Det är alldeles för lite, säger ordförande Grethe Rottböll.