I slutet av juni uppmärksammade Samhällsnytt hur någon vandaliserat en staty i Lund föreställande Carl von Linné med blodröd färg och rasistanklagelser. Nu har ytterligare en staty i staden drabbats av vandaler. På statyn går det att läsa graffiti-målade budskap som ”Fuck nazis” och ”Black Lives Matter”. 

Det är statyn föreställande författaren Esaias Tegnér som finns placerad på Tegnérplatsen invid parken Lundagård i universitetsstaden som nu är fylld med klotter. Samhällsnytt fick bilder av förödelsen vid lunchtid på torsdagen.

LÄS ÄVEN: Carl von Linné-staty vandaliserad i Lund – polisen ointresserad

På Tegnér-statyn har sprejats förkortningar som ”FCK NZS” och ”BLM” för ”Fuck Nazis” och vänsterrörelsen Black Lives Matter. Samhällsnytt kontaktade polisens mediecenter i region Syd för att höra mer om händelsen.

Men någon uppgift om anmälan eller att polis varit på plats i närområdet gick inte att få fram och vi hänvisades att återkomma.

Aktivist hetsade mot Linné

I början av juni kunde Samhällsnytt som första media berätta att den enligt egen utsago antirasistiska aktivisten Lovette Jallow hävdat i en Twitter-tråd att den världsberömde svenske biologen Carl von Linné som levde på 1700-talet är fader till rasbiologin och uppmanade till att riva ned hans statyer.

I samband med detta listade hon flera statyer av Linné som hon finner provocerande och vill bli av med. Därefter har någon agerat mot Linné-statyn vid Petriplatsen i Lund. Nedan syns resultatet.

LÄS ÄVEN: Aktivist uppmanar att riva ner svenska monument: ”I know the Carl von Linne statures are shaking right now”

LÄS ÄVEN: AIK-supportrar mobiliserade mot utlyst vänsterattack på Linné-staty

authorimage