I Norrbotten tvingas en socialistisk aktör inom gammelmedia att avskeda hela fyra av tio anställda när resurserna tagit slut. Journalistförbundet är besvärade över att det framöver blir ”jobbigare” att göra tidningen.

Det är den socialistiska tidningen Piteå-Tidningen, känd för att flera år i rad ha gått med miljonförlust, som till slut måste skära ned hela 8,5 av 22,5 tjänster, rapporterar SVT.

LÄS ÄVEN: Tidningen Östran läggs ned: ”Chockade och besvikna”

Tidningen blev under hösten uppköpt av Norrköpings Tidningar genom Norrbottens Media som har förberett ett stålbad för verksamhetens överlevnad.

När statstelevisionen talar med Gunnel Ekman som är ordförande för journalistförbundets lokalavdelning och även medarbetare på Piteå-Tidningen uttrycker hon missnöje över besparingarna för att få företaget på fötter igen.

– Vi ska banta med 8,5 tjänster och det är väldigt hårt. Det blev större besparingar än vad vi hade förväntat oss. Det är jättetråkigt, Det är människor som jobbat här länge som kommer att få sluta, så är det ju, säger Ekman till SVT.

Vidare oroar sig Ekman över hur svårt det kommer bli att göra tidningen framöver.

– Jag hoppas att det inte ska påverka journalistiken så väldigt mycket, men det kommer att bli betydligt jobbigare för de som ska göra tidningen i fortsättningen, säger Ekman till SVT.

”Va less jag är nu och varför alltid på fredagar?”

När Samhällsnytt nätgranskar journalistförbundets ordförande genom sociala medier påträffar vi inlägg där hon beklagar sig över redaktionsarbete. Istället hade hon velat ha ”go’mat och helgledigt”.

LÄS ÄVEN: Regeringen vill öka mediestödet med 115 miljoner: ’Avgörande för demokratin’