magdalena-fastighetsskatt

Bild: Anders Löwdin / Lena Lindell

Ekonomi

Ytterligare stort S-distrikt vill återinföra fastighetsskatten

Publicerad 4/24/2021
Annons

Finansminister Magdalena Andersson (S) säger sig vara emot att den kritiserade och därför så sent som 2007 avskaffade fastighetsskatten återinförs. Men hon har andra ministrar och flera tunga S-distrikt emot sig, nu senast det i Göteborg, och kan komma att behöva ändra sig i frågan.

Tidigare har bland annat Socialdemokraterna i Stockholm, med digitaliseringsminister Anders Ygeman i spetsen, och det i Skåne förklarat att skattetrycket i Sverige, som är ett av de högsta i världen, måste öka ytterligare och att det bland annat bör ske genom att fastighetsskatten återinförs. Nu ansluter sig ytterligare ett av de stora och tunga distrikten, det i Göteborg, till kravet.

– Jag tror att det finns en stor möjlighet att få igenom inriktningen med en fastighetsskatt, siar Mattias Jonsson, ordförande för S i Göteborg i en kommentar till media.

LÄS ÄVEN: Fastighetsskatten kan återvända och utvidgas – ska ge staten 60 miljarder

Svårt få gehör från samarbetspartier

Hänsyn måste samtidigt tas till mindre skatteökningsbenägna samarbetspartier som Centern i det som ska ersätta till den nuvarande JÖK-överenskommelsen om Socialdemokraterna ska kunna behålla regeringsmakten.

I ett färskt utspel där C-ledaren Annie Lööf förklarar sig redo att överta uppdraget som statsminister är hon tydlig med att partiet inte klivit åt vänster, så som det låtit i kritiken från flera håll. Ett återinförande av fastighetsskatten beskrivs som en tydlig ”vänstergir” för S och kan därmed bli svår att få gehör för hos Lööf.

Fastighetsskatten är också impopulär bland en majoritet av väljarna, något som Magdalena Andersson vid upprepade tillfällen påpekat när frågan om dess återinförande kommit på tal. För många husägare skulle det kunna handla om hundratusentals kronor och göra det omöjligt att bo kvar. Den blir svår att få väljarstöd för annat än hos den falang som står närmast Vänsterpartiet kommunisterna.

LÄS ÄVEN: Riksbanken vill få svenskarna betala hundratusentals kronor i ny fastighetsskatt: ”Bättre för alla”

Betala mer skatt ”en möjlighet att bidra”

Men Mattias Jonsson i Göteborg är ändå hoppfull om att få igenom kravet. Han förklarar sig beredd att sätta ett tak så att, även om skatten blir kännbar, människor i varje fall inte ska behöva gå från hus och grund.

Jonsson vill samtidigt inte se skatten så mycket som en pålaga utan mer som att partiet ger de som har råd ”en möjlighet att bidra mer till välfärden”.

– Vi bör hitta en konstruktion där vi återinför en fastighetsskatt. Men det ska vara en koppling till inkomsten så att man inte betalar orimligt högt eller på en nivå så att man inte kan bo kvar i sin fastighet. Jag tror det finns stöd för att hitta möjligheter för de som har goda inkomster och dyra villor att vara med och bidra mer.

Vill även återinföra och höja andra skatter

Fastighetsskatten är inte den enda avskaffade skatt som flera tunga S-distrikt vill se återinförd. Arvsskatten är ytterligare en sådan. Man vill även höja flera skatter, bland annat kapitalskatten. Partiet har också ett tryck på sig från medregerande Miljöpartiet om bland annat höjd bensinskatt och bilskatt.

Huruvida Socialdemokraterna ska gå till val på ytterligare ökat skattetryck avgörs i höst när partiet samlas för att spika sin valplattform. Om partistyrelsen inte byter fot självmant kan den komma att bli nedröstad om tillräckligt många distrikt ställer sig bakom kraven.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1192”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons