Efter ett Youtube censurerat och slängt ut fler konservativa och alternativa debattörer än någonsin under fjolåret, har plattformen och dess vd tilldelats ett yttrandefrihetspris som säger sig värna om yttrande- och tryckfrihet.

Enligt hemsidan för Freedom Forum Institute ger man priset till individer ”för deras modiga handlingar av fria och orädda uttryck”. Prisets huvudsponsor är Youtube och i år ger man det till plattformens egen vd Susan Wojcicki.

I en video där priset kungörs och Wojcicki intervjuas – som i skrivande stund har drygt 10 500 nedtummar mot 33 stycken upp – säger Youtube-toppen bland annat att man tar bort material som strider mot plattformens regler.

– Vi kan gå för långt och det kan bli censur, så vi har jobbat väldigt hårt med att fundera ut vad det rätta sättet är för att balansera ansvar med yttrandefrihet.

Medan Wojcicki med Youtube säger sig vilja ”representera så många åsikter som möjligt” uppger hon också att de behöver ”säkerställa att det finns gränser”. Enligt henne själv har plattformen tagit bort nio miljoner videor från plattformen bara under det senaste kvartalet, något som till 90 procent ska ha gjorts av maskiner.

LÄS ÄVEN: Google svarar på varför man släckte ner SwebbTV

I de fall man stöter på videor som man betecknar som gränsfall reducerar man i stället dessas räckvidd och spridning samt ser till så att de inte rekommenderas för användare.

”Precis som en nordkoreansk prisutdelning”, lyder en av videons mest uppskattade kommentarer.