Att Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj är missnöjd med Joe Biden kan vara något av en underdrift. Under ett samtal de två presidenterna emellan förutspådde Biden att en attack från Ryssland mot Ukraina är väldigt nära förestående. Samnytt rapporterade om samtalet tidigare i veckan – och nu har Zelenskyj uttryckt sitt starka missnöje riktat mot den amerikanska presidentkollegan.

LÄS MER: Krigshetsande Biden i samtal med Ukrainas president – ’gick inte bra’

Efter torsdagens kontroversiella telefonsamtal mellan Volodymyr Zelenskyj och Joe Biden spenderade den förstnämnda en timslång presskonferens med nyfikna reportrar under fredagen.

I Kievs och Vita husets officiella utlåtanden beskrevs samtalet som produktivt och vänligt, men CNN rapporterade att samtalet i själva verket varit både ”frustrerande och olyckligt”. Detta baserat på uttalanden från anonyma källor.

Joe Biden ska under samtalet ha varnat för att Ukraina skulle ”få sparken”, medan Zelenskyj frustrerat ska ha bett Biden att lugna ner sig.

Zelenskyj frustrerad över krigshets

– Jag nämnde detta för president Biden… Vi måste stabilisera ekonomin i vårt land på grund av de signaler som säger att i morgon kommer det att bli krig, eftersom dessa signaler till och med sändes av ledare för de respekterade länderna, ibland använder de inte ens diplomatiskt språk! De säger: ”I morgon är kriget här”, sade Zelenskyj under presskonferensen.

Han varnade också för vilka ekonomiska konsekvenser det kan få för Ukraina att Biden målar upp den här sortens scenarion.

– Detta innebär panik på marknaden, panik inom finanssektorn… Hur mycket kostar detta vårt land?, frågade Zelenskyj.

Presidenten beräknar att de internationella rädslorna och varningarna för krig har kostat Ukraina motsvarande fyra miljarder svenska kronor.

– Vi har pratat med presidenten [Joe Biden], och vi tror att där måste finnas en balanserad approach. Jag säger inte att han påverkar amerikansk media, de är fristående, men mediepolitiken – det måste finnas balans, , sade Zelenskyj.