I ett tal i helgen meddelade den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj att han stänger av ett antal partier med påstådda kopplingar till Ryssland.

Det största av de elva partier som nu förbjudits är Опозиційна платформа — За життя med 44 av totalt 450 platser i parlamentet. Partiledare Viktor Medvedchuk ska ha vänskapliga band till Rysslands president Vladimir Putin, som också är gudfar till Medvedchuks dotter.

På listan finns även Наші vars partiledare Yevheniy Murayev brittiska myndigheter innan invasionen varnade för att ryssarna ville installera som Ukrainas president.

LÄS ÄVEN: VIDEO: Ukraina före och efter Putins bomber

I talet säger Zelenskyj att ”med tanke på det storskaliga krig som släppts lös av ryska federationen och kopplingar mellan den och vissa politiska strukturer, är aktiviteterna för ett antal politiska partier inställda under krigslagens period”. Han tillägger att ”politikers aktiviteter som syftar till oenighet och kollaboration inte kommer att lyckas”.

Tackade svenska hamnarbetare

I ett tidigare tal på fredagen riktade Zelenskyj ett tack åt svenskt håll.

– Jag är särskilt tacksam för det Svenska Hamnarbetarförbundet, som lovar att inte ta emot ryska fartyg, sa Zelenskyj under talet.

Svenska hamnarbetarförbundet lade på torsdagen ett varsel om blockad av ryska fartyg och ryskt gods som kommer till svenska hamnar.

Tredje världskriget

Under helgen fortsatte kriget i Ukraina och Ryssland ska ha avfyrat ett nytt vapen, en hypersonisk robot som träffat en vapendepå. Attackerna i hamnstaden Mariupol beskrivs som massiva.

I en intervju sa sig Zelenskyj ha varit redo för förhandlingar med den ryske presidenten Vladimir Putin i två år.

LÄS ÄVEN: 30 procent av ’ukrainska flyktingar’ från andra länder

– Jag tror inte att kriget kan avslutas utan förhandlingar, sa han till den amerikanska tv-kanalen CNN.

– Om förhandlingarna misslyckas kan det betyda att det här är ett tredje världskrig.