Den ukrainske presidenten bjuder in sin amerikanske kollega Joe Biden för att själv se hur det påstådda omedelbara hotet från Ryssland inte finns på det sätt som påstås.

Biden och hans administration har sedan årsskiftet lagt stort fokus på att Ryssland och president Vladimir Putin påstås planera en invasion och kolonisation av Ukraina, detta med hänvisning till ryska soldater vid landets östra gräns.

I helgen beordrade USA sin ambassad i huvudstaden Kiev att evakuera och tidigare har flera nationer uppmanat sina medborgare att lämna landet. USA:s utrikesminister Antony Blinken beskriver hotet för krig i Kiev, långt i från den ryska gränsen, som ”nära nog”.

LÄS ÄVEN: Zelenskyj: ”Amerikansk krigshets står Ukraina dyrt”

Även från den nationelle säkerhetsrådgivaren Jake Sullivan heter det att möjligheten för en rysk invasion av Ukraina innan OS i Kina är över är ”troligt”.

Krigshets och panik

Detta är en bild som inte delas av Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj som i stället pekar ut panik som det största hotet i dagsläget, vilket krigshetsen från USA bara förvärrar.

På söndagen talade Biden och Zelenskyj då den ukrainske presidenten bjöd in Biden till Kiev för att själv bevittna läget. Samtidigt betonade han att Ukraina står redo att möta ett eventuellt angrepp.