zelenskyj-forhandla-feature

Foto: Unian

Utrikes

Zelenskyj om Nato: ”Rädd att konfrontera Ryssland”

Publicerad 3/8/2022
Annons

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj är beredd att förhandla med Ryssland om en ”kompromiss” om de två utbrytarrepublikerna Donetsk och Luhansk i östra Ukraina. Det säger han till ABC News.

Den ukrainske presidenten förhandlar gärna direkt med den ryske presidenten Vladimir Putin. Han befarar att Putin lever i en ”informationsbubbla”, och inte får korrekt information om konflikten och kriget.

LÄS MER: Rysslands tidigare utrikesminister: ”Putin är inte galen”

– Han lever i en bubbla, och man vet inte hur realistisk den information han får är, säger Zelenskyj.

Kan kompromissa

Zelenskyj berättar att han är beredd att nå en kompromiss om Donetsk och Luhansk i östra Ukraina. Kriget handlar till stor del om de två ryskdominerade utrbytarrepublikerna, som den ukrainske presidenten kallar för ”pseudorepubliker”.

– Vi är redo för dialog, men vi är inte redo att kapitulera, säger han.

LÄS ÄVEN: Ryssland avbryter omedelbart – om Ukraina går med på dessa krav

– Vi kan diskutera och nå en kompromiss om hur de här områdena ska fortleva. Något som är viktigt för mig är framtiden för de människor i de här regionerna, som vill vara en del av Ukraina.

Ryssland ”ett odjur”

Den ukrainske presidenten tror att om Ryssland lyckas ockupera Ukraina, så kommer de inte nöja sig med det. Han liknar Ryssland vid ”ett odjur” som vill ”ha mer och mer och mer”.

Han säger också att han inte längre är lika intresserad av ett ukrainskt medlemskap i Nato som han varit tidigare.

– Alliansen är rädd att konfrontera Ryssland. Och vi vill inte vara ett land som står på våra knän och vädjar, säger han.

Han uttrycker stor besvikelse över att militäralliansen, trots upprepade förfrågningar, inte velat upprätta en så kallad flygförbudszon över Ukraina. Förhoppningen har varit att med en sådan stoppa ryskt stridsflyg i ukrainskt luftrum.

LÄS MER: ”Allahu akbar” – Putin sätter in blodtörstig islamist-milis i Ukraina

Mattias Albinsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
780Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons