Ryssland planerar använda den så kallade klimatkrisen som vapen. Det sade Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i ett anförande inför FN:s generalförsamling under tisdagen.

Den ukrainske presidentens femton minuter långa FN-anförande handlade, föga förvånande, nästan uteslutande om det pågående kriget i hemlandet och olika teman som han knyter till det.

Zelenskyj hävdade att Ryssland inte bara utgör ett hot mot Ukraina, utan mot hela världen. Att den ryska regimen för ett krig mot omvärlden genom att använda energi och matförsörjning, och till och med genom export av ”opålitliga kärnkraftskonstruktioner- och teknik”.

– Det förvandlar andra länders kraftverk till riktigt smutsiga bomber, påstod han utan att förklara på vilket sätt.

”Moskvaskådespelare”

Zelenskyj passade även på att anklaga ”somliga i Europa” för att ”kratta manegen för en Moskvaskådespelare”, syftandes på att Polen, Slovakien och Ungern infört importförbud för ukrainskt spannmål för att skydda sina egna bönder.

Den ukrainske presidenten har själv upprepade gånger avfärdats som just en skådespelare. Det var hans roll som gymnasieläraren Vasily i den ukrainska tv-såpan Folkets tjänare som gjorde honom populär bland ukrainarna.

Zelenskyj anklagade sedan Ryssland för att ”starta ett nytt krig varje decennium”, och hävdade att inbördeskriget i Syrien är ryssarnas fel.

– Ryssland förvandlade Syrien till ruiner, sade han.

Klimatet som vapen

De flesta FN-delegater lyssnade andaktsfullt och applåderade Zelenskyj både innan och efter hans tal. Den ryske FN-delegaten Dmitrij Poljanskij tycktes emellertid mest sitta och titta i sin mobiltelefon under det ukrainska anförandet.

Dmitrij Poljanskij. Foto: FN

Poljanskij var till synes helt ointresserad till och med av Zelenskyjs nästa anklagelse: Att ryssarna försöker använda klimatkrisen som ett vapen.

– När mänskligheten misslyckas med sina klimatmål, så betyder det att extremväder påverkar det vanliga globala livet. Och en ond stat kommer använda det här som ett vapen, hävdade Volodymyr Zelenskyj.

– När folk går ut i klimatprotester på gatorna i New York och i andra städer, när folk i Marocko, Libyen och andra länder dör av naturkatastrofer, när öar och nationer försvinner i havet och när tornados och öknar sprider sig till nya områden, och när allt det här händer bestämmer sig en naturkatastrof i Moskva för att starta ett stort krig och döda tiotusentals människor.