Det kommer inte hållas några allmänna val i Ukraina. Det säger landets president Volodymyr Zelenskyj i en intervju. Han menar att det vore ”orättvist” att hålla val under pågående krig mot Ryssland.

Nu i oktober skulle ukrainarna ha gått till vallokalerna för att rösta i parlamentsvalet, även om de då haft färre alternativ än vid det hastigt utlysta valet 2019. President Volodymr Zelenskyj har nämligen förbjudit flera oppositionspartier, däribland det största av dem: ”Oppositionsplattformen – För livet”.

LÄS ÄVEN: Zelenskyj förbjuder förre s-ledarens parti

Och i mars nästa år var det tänkt att presidentval skulle hållas. Då skulle ukrainarna få rösta om de vill fortsätta med Zelenskyj, eller välja någon annan ledare. Opinonsmätningar från innan den ryska invasionen förra året visar att många ukrainare då ville ha tillbaka tidigare presidenten Petro Poroshenko. I åtminstone en mätning föredrog mer än varannan tillfrågad den tidigare presidenten.

Ställer in valen

Men Zelenskyj behöver inte oroa sig för att bli utbytt, eller att hans parti ”Folkets tjänare” kommer förlora sin i det närmaste absoluta makt över den lagstiftande församlingen i Kiev. Båda valen har nämligen ställts in. På order från Zelenskyj själv. Det berättar han i en intervju som publicerats på presidentens hemsida.

Anledningen till att de båda valen ställs in är den ryska invasionen, och att det enligt den ukrainske presidenten vore svårt att anordna val under pågående krig. Inte minst för soldaterna vid fronten.

– Militären behöver få rösta. De försvarar den här demokratin idag, och att inte ge dem den möjligheten på grund av kriget är orättvist. Det är bara av den anledningen som jag är emot att hålla val, säger Zelenskyj.

Han påpekar dessutom att miljoner ukrainare befinner sig på flykt, inte minst i EU, och att det skulle vara svårt att organisera möjligheter för alla dem att avlägga sina röster.

Vill ha pengar från USA OCH EU

Volodymyr Zelenskyj påpekar också att det råder undantagslagar i Ukraina, och att det enligt landets konstitution inte får hållas val när sådana lagar är i kraft.

Men han är villig att hålla val, ändå, om skattebetalarna i västvärlden är beredda att betala för det. Zelenskyj berättar att han diskuterat frågan om att hålla val med den amerikanske republikanske politikern Lindsey Graham:

SE ÄVEN: VIDEO: USA-varning till Ryssland: Ni kommer hamna i krig med Nato

– Jag sade till honom: Om USA och Europa ger oss ekonomiskt stöd…

– Tyvärr, men jag kommer inte hålla val på kredit. Jag tar inte pengar från vapen för att använda till val heller. Men om ni ger oss ekonomiskt stöd, om parlamentarikerna inser att vi behöver göra det här, då kan vi snabbt ändra lagen och, viktigast av allt, ta den här risken tillsammans, säger Volodymyr Zelenskyj.