Foto: Frankie Fouganthin.

Zlatan delar inlägg av islamisten Rashid Musa – anklagar Sveriges förbundskapten för rasbiologi

2.6K Shares

Zlatan Ibrahimovic riktade nyligen kritik mot svenska fotbollslandslagets förbundskapten Janne Andersson. Han sade i en intervju med Expressen att Andersson har förstört allt som han byggt upp i 20 år och att han bara plockar ut spelar med utomnordisk bakgrund.

På torsdagsmorgonen delade fotbollsspelaren med sig av ett Instagram-inlägg på Twitter.

Men inlägget som Ibrahimovic delar är inte vilket som helst. Länken leder till ett konto som tillhör den ökända islamisten Rashid Musa.

I inlägget anklagar Rashid Musa sportjournalisten Erik Niva och förbundskaptenen Janne Andersson för att tillämpa rasbiologi, då Niva sagt att förbundskaptenen vill se spelare som kan ta ett kollektivt ansvar, jobba för laget och kan ta direktiv från tränaren – något som är en del av svensk kultur.

View this post on Instagram

Den senaste tiden har fotbollsspelare i Europa talat ut om rasismen som finns i europeisk fotboll. Lilian Thuram, en av hjältarna i VM 98, sade häromveckan till den italienska tidningen Corriere Dello Sport att vit överhöghet genomsyrar den europeiska fotbollen och att vita människor tro sig vara överordnade än andra. Zlatan var inte lika välartikulerad i sin kritik mot det svenska fotbollsförbundet och förbundskaptenen Janne Andersson men även han påpekade om den strukturella rasismen inom svensk fotboll. Det intressanta i båda dessa fall är reaktionerna från en helvit journalistkår som är extremt snabba med att diskvalificera både Thurams och Zlatans legitima kritik. Simon Bank från Aftonbladet erkänner att det finns "fördomar" i svensk fotboll men att Janne Andersson inte bär ansvaret för exkluderingen av bruna och svarta fotbollsspelare i landslaget. Och att Zlatan borde rikta kritiken mot någon annan. Det är dock oklart mot vem. Bank drog en vit klassiker; nämligen idèn om en rasism utan rasister. Johanna Frändén som jobbar på samma tidning anser i en krönika att Zlatan borde be om ursäkt för sina uttalanden. Samma Frändén som under fotbolls-VM beskrev Messi som en "städad och disciplinerad Europeisk pojke" och Maradona som en "opålitlig person med ett sydamerikanskt temperament" när hon jämförde dessa två spelare med varandra. Messi och Maradona är från samma land men Messi, enligt Frändén då, är mer europeisk eftersom han har ett visst beteende. En gång i tiden kallades detta för rasbiologi. Erik Niva, också från Aftonbladet, förklarade i en intervju med Jasmin Nur, att Janne Andersson söker efter spelare som kan ta ett kollektivt ansvar, jobba för laget och kan ta direktiv från tränaren. Något som kan påminna om det svenska folkhemmet. I Janne Anderssons föreställningsvärld – om man får tro på Niva själv – är att bruna och svarta fotbollsspelare är enbart tekniskt skickliga och inte tillräckligt disciplinerade för att kunna ta ett kollektivt ansvar. Med andra ord, utifrån spelarnas rastillhörighet så tilldelas de en egenskap. En gång i tiden kallades detta också för rasbiologi. Reaktionerna mot Zlatan är väldigt talande i ett färgblint Sverige.

A post shared by Rashid 'Rash' Musa (@rashidmusa) on

Rashid Musa företräder Muslimska brödraskapet och har tidigare vägrat ta avstånd från IS. Hans organisation, Sveriges Unga Muslimer, har tidigare förlorat sitt bidrag från staten när det uppdagades att de är islamister.

LÄS ÄVEN: Stopp för statsbidrag till Sveriges Unga Muslimer

2.6K Shares
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.