Screenshot 2019-02-16 at 13.22.24

Lejonet på Rafah Zoo. Foto: skärmdump Youtube

Utrikes

Zoo i Gaza skar av klorna på lejon så att barnen kunde leka med dem

Publicerad 2/16/2019
Annons

En lejonhona fick nyligen sina klor bortskurna i ett försök att göra henne mer ”barnvänlig” så att besökare kunde interagera med henne när de besökte djurparken. Lejoninnan är 14 månader ung och befinner sig i Rafah Zoo i det terrorstyrda Gaza.

Lejonhonan har fortfarande sina tänder kvar men klorna togs bort under en operation. Bilder från händelsen visar hur djurparksanställda håller en påse över lejonets huvud medan veterinären Fayyaz al-Haddad klippte hennes klor, rapporterar Newsweek.

Nedan återfinns en video som sägs ha filmat förloppet. VARNING FÖR OBEHAGLIGA BILDER

https://www.youtube.com/watch?v=1taE33vxw_A

Vid den initiala operationen bedövades lejonet.

– Klorna skars så att de inte skulle växa så snabbt och så att barnen kunde leka med henne, Al-Haddad till Fox News.

Får skarp kritik
Mohammed Jumaa, ägaren till djurparken, sa till The Times of Israel att genom att skära bort klorna hoppades han reducera djurets aggression ”så den kan vara snäll mot besökare”.

Tilltaget har mötts av skarp kritik.

– För stora katter är ett avlägsnande av klorna en speciellt grym procedur som skapar långvariga skador, sa Four Oaws, en internationell välgörenhetsorganisation för djur till Daily Mirror.

– Naturligt beteende, såsom att greppa mat eller klättra, är knappast möjligt utan ett djurs klor. Amputationen var inte heller utförd på en ordentlig veterinärklinik så risken för infektion är hög.

Kräver att djurparken stängs ner
Al-Haddad förnekade att processen var grym, men the Paw Project, en icke-statlig organisation, sa att det kirurgiska ingreppet kan vara ”en extremt smärtsam procedur” med hälsorisker och komplikationer. Organisationen sa att processen innebär att man skär av den sista knogen på tassen, vilket skulle vara motsvarigheten till att amputera varje finger eller tå till sista leden.

– Vi kräver å det starkaste att zoo:et stängs ner, där över 40 djur hålls under fruktansvärda förhållanden, sa Four Paws.

Inte första skandalen
Detta är inte första gången det aktuella zoo:et har varit inblandat i skandaler. I januari ska fyra lejonungar ha dött, något som djurparkens delägare skyllde på det kalla vädret, enligt AP.

Det ser dock ut som att djurparken kommer fortsätta drivas. Den ägs av Jumaa-familjen sedan den öppnade på 90-talet och även om den går dåligt finansiellt, har Jihad Jumaa inga planer på att stänga.

– Det är vårt sätt att leva, sa ha till Al Jazeera år 2015. Jag växte upp här och kommer fortsätta att jobba och kämpa för att hålla det öppet.

Redaktionen
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
660Demonstration mot svenskt WHO-medlemskap
Annons