Samhällsnytt och andra aktörer har på senare tid haft problem med att dela vissa av våra artiklar på Facebook. Facebooks grundare Mark Zuckerberg erkänner nu att man implementerat avancerade ”försvarssystem” mot det man anser vara hets mot folkgrupp som stoppar material redan innan det kommer ut på sidan.

Det är i ett filmat uttalande som Zuckerberg förklarar att man infört system som är mer avancerade än vad den amerikanska regeringens underrättelsetjänster har till sitt förfogande för att identifiera och förhandscensurera innehållet på den ledande sociala medieplattformen.

Facebook-grundaren uppger att detta ingår som i en del av företagets upptrappade arbete mot det man rubricerar som ”hat” och som inleddes 2016. Tiotusentals anställda uppges vara sysselsatta med sådana uppgifter.

LÄS ÄVEN: Efter Facebooks censur av konservativa – Mark Zuckerberg kan få fängelse

Enligt Zuckerberg lyckas man nu identifiera och stoppa närmare 90 procent av sådant innehåll som man finner problematiskt redan innan någon Facebook-användare ser det. Målsättningen är att få upp siffran till 99 procent.

Fokus på politisk påverkan

En stor del av arbetet är inriktat på innehåll av politisk natur, sådant som man beskriver som ”påverkanskampanjer” inför bland annat val. Det framgår inte hur Facebook skiljer mellan tillåten politisk opinionsbildning och otillåten politisk påverkan.

Zuckerberg säger också att man har ett intimt samarbete med statliga organ för att se till att plattformen inte används på ett oönskat sätt. Facebook har en längre tid fått hård kritik för att censurera konservativa röster på plattformen och samtidigt tillämpa betydligt generösare regler för vänsterliberala dito.

Kallad till kongressförhör

Facebook-grundaren är just nu, tillsammans med ledare för flera andra IT-jättar, kallad till kongressförhör för att besvara frågor om bland annat detta men också kring farhågor om att man utnyttjar sin marknaddominerande ställning på andra skadliga sätt.

LÄS ÄVEN: Big Tech i kongressförhör – anses för mäktiga

Problem att dela material

Samhällsnytt har den senaste tiden erfarit problem med att få ut en del av vårt material på Facebook, medan annat gått att dela utan svårigheter. Det är oklart om orsaken är att det stoppas av Facebooks algoritmer för förhandsgranskning.