Valdeltagandet slog i år alla tänkbara rekord i valdistriktet Tullingeskog i Botkyrka kommun. Hela 108 procent av de röstberättigade röstade.

I Tullingeskog i Botkyrka kommun söder om Stockholm är det fler som har röstat i riksdagsvalet än det finns röstberättigade i valdistriktet. Det visar Valmyndighetens preliminära siffror.

– Vi har ingen som helst uppfattning om vad det kan vara. Vi begriper inte det. Jag har inget bra svar till dig. Det här måste kontrolleras i den slutgiltiga rösträkningen, säger Lars-Göran Liljedahl (s), ordförande för Valnämnden i Botkyrka till Svenska dagbladet.

Socialdemokraterna mer än dubbelt så stora

Socialdemokraterna fick 207 riksdagsröster i Tullingeskog i valet 2018, vilket motsvarade 22,35 procent. I årets val fick samma parti 440 röster, mer än dubbelt så många, eller 38,5 procent av rösterna.

Därför finns misstankar om att det är Socialdemokraterna som har fått för många röster vid rösträkningen. Det är oklart vad felet beror på och om det kommer rättas till vid länsstyrelsens slutliga rösträkning. Enligt Valmyndighetens siffror har 107,9 procent av de röstberättigade i distriktet röstat, eller 74 fler än det finns väljare.

I valet 2018 fick Miljöpartiet dubbelt så många röster som det skulle ha i ett distrikt i Tyresö. Felet rättades aldrig till, och MP fick behålla de felaktiga rösterna eftersom felet upptäcktes för sent.

LÄS ÄVEN: AVSLÖJAR: Röstbussar samlar in invandrares röster – ”Vet inte vad röstkortet är”