I mars polisanmäldes 27 fall av dieselstölder i småländska Kronobergs län. Totalt handlar det om hela 12 600 liter diesel som bränsletjuvarna lyckats komma över. Det är dubbelt så mycket jämfört med förra året.

Stölderna har utförts på lastbilar, entreprenadmaskiner och tankar. Åkeriföretaget Smålands Logistik i Växjö är ett av de drabbade företagen.

– Det är tråkigt att vi inte lyckas få bukt med problemet, det är ett accelererande problem och det skapar mycket kostnader för oss som åkeri för vi måste investera mycket pengar i skalskydd, väktare, ronderingar, kameror och så vidare, säger Nicklas Svensson, platschef på åkeriföretaget Smålands Logistik i Växjö, till SR.

LÄS ÄVEN: Vägpirater stjäl från sovande lastbilschaufförer – polisen hjälper inte till

Avslöjade tjuv på bar gärning

Nyligen kunde en av deras chaufförer rädda dieseln då han upptäckte en tjuv på bar gärning.

– En av våra chaufförer kom på en tjuv som höll på att vittja tolv utav våra lastbilar. Vår chaufför skrämde ju bort tjuven så dieseln blev ju kvar.

Nicklas Svensson berättar också att bränsletjuvar nu för tiden använder sig av utrustning som elpumpar och större kärl. På så vis får de med sig större mängder diesel åt gången.

LÄS ÄVEN: Polisen: Bränslestölder ökar på grund av priserna