I Tyskland planerar landets vänsterregering med förbundskansler Olaf Scholz i spetsen att utfärda uppehållstillstånd till omkring 130 000 migranter som fått avslag på sina asylansökningar.

Det förväntade beslutet beskrivs som en del av en översyn av landets immigrationssystem och innebär ett års uppehållstillstånd för de som inte fått asyl men ändå har ”toleransstatus” då regeringen anser att de samtidigt inte kan återvända till sina hemländer.

LÄS ÄVEN: Tyska migrationsministern vill ge migranter medborgarskap snabbare

Översynen kommer att göra det möjligt för dem som fått toleransstatus och bott i Tyskland i minst fem år att göra anspråk på permanent uppehållstillstånd i landet.

För att kunna omfattas av de nya reglerna får man inte vara dömd för några ”allvarliga” brott eller använda flera eller falska identiteter.

Bättre integrationsland

Enligt inrikesminister Nancy Faeser är Tyskland ”ett mångsidigt immigrationsland” och ”nu vill vi bli ett bättre integrationsland”.

Den tyska federala kommissionären för migration, flyktingar och integration Reem Alabali-Radovan menar att man ”omformar Tyskland till ett modernt immigrationsland”.

LÄS ÄVEN: Låg vilja hos migranter i Tyskland att integrera sig

Vänsterkoalitionen har tidigare sagt sig vilja utöka möjligheterna till familjeåterförening och att öppna så kallade humanitära korridorer för asylsökande från länder som Afghanistan.