corona1
Utrikes

14-miljonersstaden Guangzhou satt i karantän – Hongkong stänger gränsen mot Kina

Publicerad 2/7/2020
Annons

Enligt olika källor ska jättestaden Guangzhou ha satts i karantän nyligen där befolkningen fått utegångsförbud. Samtidigt stänger Hong Kong gränsen mot Kina och läkaren som avslöjade corona-viruset har dött.

Journalisten och youtubern Jennifer Zeng rapporterade nyligen på Twitter att jättestaden Guangzhou i Kina nu satts i karantän där invånarna förbjuds gå utanför sina hem, annat än i mycket begränsat omfång för att köpa förnödenheter.

Enligt henne är det nu hela 400 miljoner kineser som är i karantän, men siffrorna varierar från olika källor. Andra hävdar 140 miljoner.

Hong Kong stänger gränsen

Nu kommer också rapporter om att Hong Kong stänger gränsen till Kina och videon nedan uppges visa hur det ser ut vid den gränsen.

En annan video visar långa köer när folk försöker passera innan gränsen stängs.

Läkaren som först avslöjade corona-viruset har dött

Dr Li Wenliang, läkaren som först gick ut offentligt och berättade om corona-viruset, har dött. Hans död har skapat en våg av ilska och kineser kritiserar nu öppet sin regering för att dölja hans död och mörka om viruset. Wenliang blev hotad av polisen och anklagad för att sprida ”fake news” efter att han varnade för coronaviruset i ett tidigt stadie.

– Han tilläts inte tala. Han tilläts inte ens dö, skrev en person på chattappen WeChat.

Men nu betalar staden Wuhan ut omkring en miljon kronor till hans familj som kompensation för vad de beskriver som en ”arbetsolycka”.

LÄS MER: Coronasmittad person befann sig på svenskarnas plan

Många sörjer nu hans död och vissa sägs hylla läkaren utanför sjukhuset men även på andra platser såsom Hong Kong, där minnesbilder av honom satts upp.

Hans första varningsmeddelande som skickades till 150 läkare på WeChat den 30 december löd:

Sju bekräftade SARS-fall hittades på Huanan Frukt och Fiskmarknad

Dr Li gick sedan till media den 8 januari och sa att han upptäckt att det nya viruset kunde spridas bland människor – två veckor innan kinesiska experter offentliggjorde informationen.

Men nu uppmanar till och med statsstyrda tidningar att myndigheterna är transparenta med vad som händer.

LÄS MER: Svenske Mickael kan bära på Corona-viruset – staten säger att det är fritt fram att komma hem

Shanghai-baserade Xinmin Evening News skrev ”Låt transparensens ljus punktera virusets dimma”. Hu Xijin, chefredaaktör för Global Times, uppmanade Wuhans lokalregering att be om ursäkt offentligt. På sociala mediaplattformen Weibo skrev han till sina 21 miljoner följare:

– Staden Wuhan är verkligen skyldig Li Wenliang en ursäkt. De ansvariga tjänstemännen i Wuhan och Hubei är också skyldiga en uppriktig ursäkt till folket i Wuhan och hela landet.

Samtidigt rapporteras det att kinesiska myndigheter censurerar hashtaggen #IWantFreedomOfSpeech på Weibo – en tagg som startades som en protest mot behandlingen av Wenliang.

Försörjningskedjan bryter ihop

Harry Chen visar en video på vad som händer i Kina när försörjningskedjan bryter ihop. Här visas 20 000 ankor som välter ihjäl och det ”händer över hela landsbygden” på grund av omfattande karantän, reseförbud och blockader.

https://twitter.com/IsChinar/status/1225771611581829121?s=19

Mer videos där städer besprutas för att sanera mot viruset:

16 länder har portat resenärer från Kina – Sverige låter direktflygen fortsätta

Nu har 16 länder infört reseförbud för resenärer från Kina. Även i Storbritannien tror ledamöter att ett reseförbud införs ”inom en vecka”. En sådan kommer troligen innefatta alla som besökt Kina senaste 14 dagarna, vilket USA, Australien men även Saudiarabien och Irak redan infört.

Sverige låter dock direktflygen från Kina fortgå obehindrat.

LÄS MER: Statsepidemiolog vilseledde om direktflyg från Kina: ”Det spelar ingen roll”

Hittills har över 31 000 personer infekterats, men många tror att mörkertalet är stort.

https://twitter.com/Newsreportcom/status/1225801591585816576

LÄS MER: Läkare i Kina: många fler döda och infekterade än rapporterat

Redaktionen
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
596Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons