Geert Wilders, ledare för Frihetspartiet (PVV) i Holland och en profilerad islamkritiker, riskerar att tystas i sociala medier. I varje fall om 144 yttrandefrihetsfientliga imamer i landet får sin vilja igenom. I en gemensam aktion kräver de att den populäre politikern stängs av från Twitter.

Wilders lever sedan många år under ständigt dödshot, så kallade dödsfatwor, från islam. Flera framträdande islamkritiker har också tidigare mördats i Holland på grund av sina åsikter om religionsideologin.

Tidigare i år arresterades en man i Holland misstänkt för att ha planerat mörda Wilders efter att denne utlyst en tävling att teckna Muhammedkarikatyrer. Kända artister i bland annat Pakistan krävde också att Wilders skulle hängas och satte ett pris på hans huvud. Wilders valde att ställa in tävlingen eftersom han fruktade att den kunde komma att utsättas för våldsattentat.

De 144 imamerna från lika många moskéer som representerar den utländska muslimska organisationen Turkish Islamic Cultural Federation (TICF) vänder nu på steken och menar i brev som skickats till ledningen för Twitter att det i stället är den dödshotade Wilders som sprider hat. De kräver därför att han stängs av permanent från den sociala medieplattformen.

Imamerna hotar också med att vidta rättsliga åtgärder mot Wilders. PVV-ledaren har tidigare ställts inför rätta på initiativ från krafter inom och utanför rättsväsendet som många menar har en politisk agenda att tysta den obekväme islamkritikern.

I ett uttalande motiverar den muslimska organisationen sin aktion med att Wilders på Twitter ges en plattform för att sprida hat över världen. Man vill därför också hålla Twitter juridiskt ansvariga för vad Wilders skriver där. Detta motiverar man genom att hänvisa till att islamkritik är straffbart i vissa länder, exempelvis Pakistan, där Wilders tweets kan läsas.