kulturfestival-bomb-feature

Foto: Blåljusbilder/Facebook/Skärmdump

Inrikes

15-årig serb häktad för bomb i Kungsträdgården

Publicerad 8/29/2022
Annons

En 15-årig serbisk pojke häktades under söndagen misstänkt för att ha placerat ut en bomb i Kungsträdgården en vecka tidigare. Det framgår av uppgifter från Stockholms tingsrätt som Samnytt tagit del av.

Det var söndagskvällen den 21 augusti som en skarp bomb påträffades utanför Operakällaren vid Kungsträdgården i Stockholm. I Kungsträdgården pågick den helgen Stockholms kulturfestival och parken fick därför utrymmas medan polisens bombtekniker hanterade bomben.

Tre 15-åringar

I fredags greps tre 15-åriga pojkar från Stockholmsförorten Jordbro misstänkta för grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor samt grov förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse.

Åklagaren begärde under helgen alla tre häktade, men domstolen beslutade att två av dem skulle försättas på fri fot. Den tredje pojken häktades misstänkt för brott. Polisen avfärdade tidigt spekulationer om att ett terrormotiv skulle ligga bakom utplacerandet av bomben.

Kriminell pappa

Den häktade 15-åringen är inte känd för tidigare brottslighet, men har en pappa som är dömd för dussintals brott i Sverige. Pappan kom till Sverige från Serbien-Montenegro under 90-talet, medan hans mamma invandrade från samma land 2006. Sedan mars i år är hela familjen, även den mångdubbelt brottsdömde pappan, svenska medborgare.

De två andra misstänkta tonårspojkarna, som släpptes på fri fot, är dels en svensk pojke född i Sverige till svenskfödda föräldrar, samt en pojke som är född i Sverige till föräldrar som kommer från Polen.

LÄS MER: Skarp bomb påträffad i centrala Stockholm

Mattias Albinsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1073Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons