Den 15-årige elev som knivhögg en annan elev på Pilevallskolan döms bara för grov misshandel. Skälet är att Ystads tingsrätt inte anser att det är bevisat att tonåringen hade uppsåt att döda.

Det var i januari överfallet skedde. De två eleverna hade gått i parallellklasser i knappt ett år och hade en längre tids konflikt med dödshot och försoningsförsök bakom sig. Stämningen dem emellan beskrivs som mycket hotfull.

När en av eleverna satt i en soffa i ett uppehållsrum gick 15-åringen fram till honom och högg honom två gånger i ryggen med en kniv. Eleven fördes till sjukhus med blödningar i lunga och mjälte men skadorna var inte livshotande.

Bara två hugg

I rätten uppgav 15-åringen, som erkänt brott, att eleven dödshotat honom och hans familj. Åklagaren yrkade på ansvar för mordförsök eller synnerligen grov misshandel. Domstolen anser dock att det inte varit klart för 15-åringen att offret kunde ha dött av huggen. Inte heller anser rätten att det går att styrka att 15-åringen hade för avsikt att döda med knivhuggen – i stället påpekar man att tonåringen självmant avbrutit våldet efter två knivhugg. Därför döms han inte för mordförsök.

Även de påstådda dödshoten tar rätten hänsyn till och gör så att man inte dömer honom för synnerligen grov misshandel. I stället döms 15-åringen för grov misshandel till ungdomsvård, 110 timmars ungdomstjänst och skadestånd till offret på 68 250 kronor.