skrivare-hackare-hp

Foto t h: Tahir mq, CC BY-SA 4.0

Utrikes

16 år gammal bugg påverkar miljontals datorer

Publicerad 7/25/2021
Annons

Buggen som finns i skrivare kan utnyttjas för att ta sig förbi säkerhetsprogram i en dator och bland annat installera mjukvara. Buggen uppskattas kunna påverka flera hundra miljoner datorer med Windows.

Det är i drivenheten för skrivare av märket Hewlett-Packard, som även används av Samsung och Xerox, kopplade till Windows-datorer säkerhetsforskare upptäckt den 16 år gamla buggen.

Buggen har fått 8,8 på en skala mellan ett och tio vilket innebär en hög risk. Denna möjliggör förbipasserande av säkerhetsprogram och installation av nya program i datorn, redigera och kryptera data samt skapa nya användarkonton med förhöjd status.

Finns även om skrivare saknas

Enligt säkerhetsforskarna är buggen optimal då drivrutinen laddas automatiskt vid varje uppstart av datorn även om det inte finns någon skrivare inkopplad. Vissa Windows-datorer har också drivrutinen utan att något skrivarprogram installerats då den kommit via en uppdatering av operativsystemet.

Trots de 16 åren finns i dagsläget inga tecken på att hackare ska ha hunnit utnyttja buggen och HP kommer att släppa uppdaterade drivrutiner för att åtgärda problemet.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
596Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons