För en dryg vecka sedan knivmördades 18-årige Håvard Pedersen på sin arbetsplats, en Coop-butik in Vadsø, Norge. Gärningsmannen, som efter några timmars polisjakt kunde gripas, är en 17-årig yngling, ett ’ensamkommande flyktingbarn’, från Afghanistan som är tidigare känd av polisen för att ha sexuellt trakasserat unga kvinnor.

Polisen tror att mordet var planerat men har ännu inte lyckats utröna motivet eller om det var personligt riktat mot den mördade eller om han valdes ut på måfå. Det finns dock inget som tyder på att gärningsmannen och brottsoffret varit bekanta med varandra innan mordet. Polisen har inte lyckats finna mordvapnet.

17-åringen nekar till brottet trots att det finns dokumenterat av butikens övervakningskameror. I övrigt vill han inte uttala sig överhuvudtaget. En rättspsykiatrisk undersökning har begärts från polisen av den afghanske ynglingen.

Mannen kom som ”ensamkommande flyktingbarn” till Norge 2015. Trots att han tidigare varit i klammeri med rättvisan för trakasserier mot unga kvinnor i Norge, var han fortfarande kvar i landet och i frihet.

Hans uppehållstillstånd löper ut i december i år. Nu kan han bli kvar i Norge som fängelsekund i många år till mångmiljonkostnader för de norska skattebetalarna.