Vid 23-tiden på torsdagskvällen larmades polis till Hammarby sjöstad i Stockholm efter att flera personer hört höga smällar som lät som skott. På platsen påträffades en skadad ung man.

Den skottskadade mannen skulle visa sig vara Nils Kurt Erik Einar Grönberg, känd under artistnamnet Einár, som i fjol kidnappades i ett ’utsatt område’ av det så kallade Vårbynätverket och utsatts för misshandel, övergrepp och förnedring. Samnytt har vid flera tidigare tillfällen skrivit om artisten och turerna kring denne. I nästa vecka skulle han ha vittnat i Svea hovrätt mot Vårbynätverket.

– Livräddande åtgärder gjordes, men han avled på plats, säger polisens presstalesperson Carina Skagerlind till statstelevisionen.

Enligt SVT:s källor ska det röra sig om en gängrelaterad skjutning.

LÄS ÄVEN: Här är kidnappade rapparen Einár – dömd för väpnat rån och knivhugg

Einár var Sveriges mest spelade artist 2019 och har under lång tid romantiserat ett gängkriminellt leverne. Han har även vunnit flera musikpriser, bland annat P3 Guld-priset för Årets låt 2019 och Årets nykomling på Grammisgalan 2020. Enligt uppgifter fanns en hotbild mot honom.

Polisen har förhört flera vittnen och flera personer är hämtade till förhör men ingen misstänkt gärningsman har gripits.

Under kvällen och natten spreds bilder på sociala medier som ska visa den ihjälskjutne artisten.

Därför publicerar vi bild på den avlidne

Samnytt väljer att publicera bild på den avlidne för att understryka allvaret i den situation Sverige idag befinner sig beträffande det eskalerande grova gängvåldet, där ett människoliv inte är värt någonting, där människor – även kvinnor med spädbarn i famnen och 12-åriga flickor – skjuts ihjäl på öppen gata.

Det är en verklighet som andra medier inte tar sitt fulla ansvar för att rapportera om med följden att ett tillräckligt tryck inte sätts på våra rikspolitiker att vidta de åtgärder som krävs för att hejda utvecklingen. I det aktuella fallet har media tvärtom lyft fram den nu mördade artisten och romantiserat den gangster- och våldskultur han tillhör med ödesdigra följder för både honom och alla ungdomar som haft honom som förebild och idol och lockats in i livsstilskriminalitet.

Vi har vinnlagt oss om att i enlighet med god pressetik på den publicerade bilden anonymisera brottsoffret. Vi vill samtidigt upplysa våra läsare om att det som privatperson, enligt lagen om olaga våldsskildring och olaga integritetsintrång, kan vara ett brott att kopiera och sprida klippen vidare i sociala medier. Däremot utgör det inget brott att dela en länk till vår artikel som genom vårt utgivningsbevis som medieaktör åtnjuter ett starkare grundlagsskydd.