2/3 av européerna: Livet utan EU skulle inte vara sämre

Delningar

Inte nog med de två tredjedelarna – hälften anser dessutom att EU som projekt är ”irrelevant”. Fler Brexits är att vänta ifall inget görs, slår Alexander Stubb, kandidat till posten som EU-kommissionens ordförande, fast.

Resultaten från tankesmedjan Friends of Europe talar sitt tydliga språk med 64 procent som anser att unionens existens inte förbättrar livet för medlemsnationernas medborgare medan 49 procent anser hela projektet vara ovidkommande.

EU: EU är viktigt

Siffrorna går rakt emot EU:s självbild; Federica Mogherini, EU:s höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik samt vice ordförande i Europeiska kommissionen, anser att världen inte skulle överleva utan unionen.

Tidigare i veckan ska Mogherini ha sagt: ”Slut ögonen och föreställ dig för en stund att EU försvann från den globala scenen. Världen skulle helt enkelt kollapsa.”

Friends of Europe finansieras delvis av EU och dess uttalade mål är att ”skapa ett mer inkluderande, hållbart och framåtblickande Europa”.

Skillnad mellan öst och väst

Undersökningen genomfördes i samtliga medlemsstater under september och innefattade mer än 11 000 personer.

Medan man i centrala och östra Europa vill se mer EU-fokus på ekonomisk tillväxt, är man i västra och norra Europa mer för att fokusera på värderingar och demokrati.

Medborgare under 35 har en mer positiv syn på unionen.

Skakig framtid

Den i Bryssel stationerade journalisten Luc Rivet tolkar resultaten som ”slutet för kärlekshistorien mellan européer och Europa”.

– Människor vill ha tillbaka sina gränser för de ser att de europeiska gränserna inte fungerar efter fyra år av problem, tillade han.

Finlands före detta statsminister Alexander Stubb, som är en av de starkaste kandidaterna till posten som ny ordförande för EU-kommissionen, kommenterade resultaten med att EU präglas av ”hopplöshet och förtvivlan”.

– Om vi inte agerar, kommer vi att få se fler Brexits.

Delningar

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.

110 KOMMENTARER

 1. Föredrar en ”Nordisk Union” med medlemskap av Danmark, Grönland, Norge, Island, Sverige och Finland som med sina anor från Vikingatiden har stor gemenskap.

   • Vi tvingar dom: Krigsförklaring på framsidan och ovillkorlig kapitulation på baksidan. Spar på portot och arbetsbördan för alla 80 procent bidrags anställda ”nysvenskar” på Postnord!

    • Jag tror inte att våra grannar är lika blåsta som ”vi” är. Snarare mer troligt att Norge förklarar krig mot oss, ger upp direkt och ger oss Oslo (deras version av Malmö) med ett rågarv.

 2. ”Slut ögonen och föreställ dig för en stund att EU försvann från den globala scenen. Världen skulle helt enkelt kollapsa.”

  Ah, så det är vad hybris är.

  • Ja, det är verkligen ett fullständigt löjligt uttalande. Dessutom lär EU försvinna som i-land och bli ett u-land.

   Det enda det handlar om är att folken i de europeiska länderna upptäcker att de skulle kunna klara sig alldeles utmärkt utan politikerna. Företag kanske upptäcker att det går alldeles utmärkt att handla över gränser utan att några politiker lägger sig i det.

   Och tänk om folk upptäckte att det här med handelsbalans är något som inte ens existerar, att det är ett ekonomiskt påhitt som låtsasekonomer har uppfunnit.

 3. Frimurarbrödraskapet har jobbat i århundraden strävandes efter ett globalistiskt imperium. De bakom organisationen idag verkar ha fått för bråttom. Förändringar smyger inte bara på längre. Det är en ”Pang” så har du ett helt nytt regelverk, inte direkt obemärkt vad de strävar efter. Man har skänkt bort vårat land till en organisation som kallar sig EU, och snart har vi ingen talan längre. Dem arabiska våren var ett annat påskyndat fiasko från dem, där 7 länder skulle besegras i krig med en 5 års deadline. Den djupa statens ledning är tydligen såpass otåliga och giriga att de vill se brödraskapets mästarplan fulländas i sin livstid. Hoppas det leder till slutet för deras maktinflytande.

  • De arabiska våren är ett lysande exempel på att folk i väst inte förstår sig på islam. Väst trodde folket ville ha demokrati, men de vill ha mer religion och ingen demokrati.

   Libyen fick varken religion eller demokrati. Det fick ett samhälle som liknar filmen ”Mad Max”.

  • ”Den djupa statens ledning är tydligen såpass otåliga och giriga att de vill se brödraskapets mästarplan fulländas i sin livstid. ” Det har jag också tänkt många gånger.

  • Kalergiplanoligarkene jobber på högvarv med å fullända planen og de har kommet langt på vei med å förinte Europas folk.

 4. Nationernas Europa,Individernas nationer.
  Tusen och åter tusen generationer födda och anpassade till ett liv i en stam med 150-200 medlemmar.

 5. Jag kan konstatera att Federica Mogherini lider av svårt storhetsvansinne, enligt mig skulle världen bli en mycket bättre plats utan EU och dess alkoholister.

 6. Människor vill ha tillbaka sina gränser för de ser att de europeiska gränserna inte fungerar efter fyra år av problem, tillade han.

  Säger väl allt.
  Finlands Statsminister verkar vara en klok gubbe .
  Maggot kan nog kasta in handuken nu.

 7. Euron och Schengen har lett till ekonomisk misär, säkerhetsrisker och osämja inom och mellan medlemsländerna. EU har alltså misslyckats på alla punkter. Det bästa EU kan göra för Europa är därför att avvecklas.

  • EG var fri rörlighet av varor.
   EU är fri rörlighet av tjuvar, brottslingar och tiggare.

   När man läser EU-politikers kommentarer så förstår man att de förlorat markkontakten.

 8. Har aldrig trott på dessa system liknade det SOVJETISKA och detta system är inte ett dugg annorlunda utan ingen av våra politiker törs inte fatta egna beslut utan att gå vägen via MOSKVA o nej Jag menade BRYSSEL

  Detta kan vi vara utan och jag personligen röstade NEJ då valet inföll sig och jag skulle göra samma idag

  Man kan väl inte rösta ja på något man inte vet något om var min tanke

  Vidare så skulle vi i vårt företag få exportera varor ut i Europa i mängder bara vi röstade ja och vad hände efter ca 4-5 år slog företaget igen med påföljd stor arbetslöshet för jobben flyttade till andra låglöneländer inom EU

  • Rent generellt är det på det viset att på en marknad finns det ungefär 10-12 stora företag inom en bransch. Slår man ihop tio marknader kommer de först att ha 100-120 företag inom samma bransch och med tiden minskar det och blir 10-12 företag.

   Exakt det sker inom EU. Hur gagnar detta varje land på denna marknad? Konkurrensen minskar och det är till nackdel för konsumenten eller befolkningen.

 9. ”Den i Bryssel stationerade journalisten Luc Rivet tolkar resultaten som ”slutet för kärlekshistorien mellan européer och Europa”.

  Tvärtom och när ska eliten lära sig att EU och Europa INTE är samma sak?

 10. Vi ser det överallt globalismen faller samman inifrån de länder som gått längst på den vägen. Därför har vi länder främst i Västeuropa som knappt går att regera
  Det är kvalificerat skitsnack att det är oinsatta lågutbildade som är tveksamma eller direkt emot det EU vi fått på halsen.
  Se bara siffrorna ovan talar sitt tydliga språk. Istället är det ungdomar som är de som är troget och naivt optimistiska som ungdomar alltid varit.
  Liksom de som indirekt skor sig, mediaskrået, människor i förvaltning med flera. Men de är alltså i både en minoritet och i en bubbla.
  EU är inblandade i en jättestor mängd av medfinansiering av ”projekt” som kan och är hur luddiga som helst.
  Inte minst kommunpolitiker har svårt att hålla fingrarna borta från syltburken istället för att se till att kommunen blomstrar på riktigt.

 11. Stubb verkar vara en klok man, kanske för klok för eliten och då kan han bli utmanövrerad. Då kan ”vår meriterade” Margot ta över, vem vet ….

 12. Kollade upp Federica Mogherini, självklart en ljushudad sliddjur, som många andra rabiata fruntimmer i svea,

 13. Politikerna har bedragit sina supportrar/väljare eller ljuger de om varan de säljer till sina medborgare.
  Därför är det politiska hantverket det snaskigaste hantverket av dem alla.

 14. Att ta två tredjedelar på allvar är förståss inte på kartan problemet måste istället ”utbildas” bort.
  EU är själva sinnebilden av demokratur

 15. ser på kartan att vitryssland och ukraina och dessutom de ryska regionerna krim och kaliningrad är inkluderade i EU.
  dessutom har bosnien makedonien serbien montenegro albanien kosovo och moldavien inkluderats.
  dessutom har schweiz, norge och island inkluderats.
  ÄR DETTA EU:s EXPANSIONSPLANER?
  i så fall vill jag veta. en sådan expansion förutsätter krig.

  • Vad menar du med krig? Det kanske räcker med ett ekonomiskt krig för att få dem att ansluta sig, kallades väl ”Anschluss när Tyskland tog över Österrike”

   Fjärde riket EU har väl samma filosofi att ansluta de olika länderna till unionen, visserligen utan fysiskt krig än så länge men mutor och pengar och löften om högt betalda tjänster inom EU för politiker i de olika länderna..

 16. Bekvämlighetsprincipen! Det är en princip som vuxit sig stark för UN och EG.
  – Och vem ska det vara bekvämt för?
  – Jo, för storfinansen, som vill ha ett och samma regelverk över hela jordklotet. De megastora företagen vill inte a något krångel med olika staters lagstiftning. Och hela den här propagandan som pumpas ut från SvT, om klimathotet, är trick som gynnar det där överstatliga tänkandet.

  Titta på följande video, där tekn.dr Lars Bern, har mycket att säga i ämnet.
  https://nyadagbladet.se/miljo/lars-bern-kommenterar-senaste-ipcc-rapporten-i-ny-videointervju/

 17. I en saga fanns det en risk att en groda skulle återvända. En äldre man muttrade bittert att det verkade som om en förbannelse lagts över dem: som om de bestraffades för sin brist på vaksamhet. Grodan själv tyckte att sagolandet behövde mer av det han hade att erbjuda dvs stillestånd, apati & tanklöshet..

  • En slange satt fast mellom to stener. En mann så dette og hjalp han løs. Slangen hugg og sprøytet inn sin gift. Hvorfor gjorde du dette, så mannen. Jeg ga deg livet og nå tar du mitt! Det ligger i min natur, svarte slangen. Slik talte zharatustra 😎

 18. Vad tycks, i Sverige har vi en Feministrörelse som har fått igenom att 34 % i börsbolagens styrelserum består av kvinnor varav att 28 företag har kvinnor som VD? Alltså samma misstag att ha kvinnliga feminister inom politiken, vi vet ju hur illa det har gått!
  Så jag förstår protesterna mot Bilderbergarnas EU och FN!

 19. EU:s höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik samt vice ordförande i Europeiska kommissionen, anser att världen inte skulle överleva utan unionen.
  Hur i helsike kunde de Europeiska länderna klarat sig innan EU.

 20. ALLA unioner faller förr eller senare samman…synd bara att vi skulle få vara med om vårt eget lands sönderfall….
  och det jäkligaste är att det är vårt eget folk
  som möjliggör detta !!

 21. Det är uppfriskande med Italien Ungern och Polen i alla fall min blöta dröm är att La France lämnar som nästa lämnar

 22. Min bucket list innan jag dör..

  Saker jag vill uppleva, att föjande instutioner elimineras:

  EU

  FN

  MIGRATIONSVERKET

  7-KLÖVERN

  ISLAM

  SVT

  SR

  TV4

  AFTONBLADET

  EXPRESSEN

  Ingen nämnd, ingen glömd

 23. Minns alla naiva drömmare om fri rörlighet,gemensam valuta och gudvetallt. Sedan kom svår baksmälla.Och maken till hybris a la Mogherini har aldrig skådats. Tydligen har hon ingen aning om situationen i sitt eget hemland.

 24. Som nordmann, med et halvveis medlemskap, mener jeg man har skaffet seg et ”tilleggsbyråkrati”, som både er unødvendig, og som koster mye mer enn det smaker.
  Her i skandinavia, med vårt styresett og til nå, velfungerende samfunn, hadde stått seg på å fjerne denne udemokratiske
  oppfinnelsen som bare har til hensikt å holde et overbetalt byråkrati i live.

  • Det är inte viktigt. Det viktiga är att allt är PK och att inte en enda Musse känner sig kränkt. Resten skiter vi i.

 25. EU precis som FN och Klimathoaxen är Globalistprojekt som seglar under falsk flagg. Man pratar demokrati , frihet och jada , jada men är i själva verket motsatsen.
  Och det var också meningen från start. En världsregering som inte är vald av folket utan bestående av hyperrika oligarkler/globalister.

 26. EU är det nya romarriket med kapitalet och kungahusen som äger halva Europas jordbruk, multum med jordbruksstödet.

 27. Om man behåller schengensamarbetet och frihandel mellan länderna så behöver vi inte så mycket mer. Resten av EU är bara en globalistisk propagerande korruptionsgryta som skapar mycket mer problem än nytta.
  Så jag är FÖR Europa och MOT EU.

 28. På tide å sende de napolanske drømmen til historiens gravplass. Hitler hadde også tilsvarende ambisjoner, dog litt større målestokk og dette falt i grus. Norden: selve himmelen i nordeuropa, vil bli reversert på sikt, når Sverige ikke ønsker å gå i takt med sine nordiske venner. Ser frem til at nasjonalstater får sin oppblomstring og at landets innbyggere blir prioritert.

 29. De senere år, hvor det er gået op for mig at EU har en agenda for at åbne grænserne for millioner af MENAP migranter, har jeg fået en kæmpe modstand mod EU.

  Hertil kommer en masse omkring lobbyisme, de facto accept af skattely, beskyttelse af banker og store virksomheder og eliten osv.

  Men MENAP migrationen står øverst.

 30. EU har blivit en bankomat för misslyckade politiker som bara ser till sitt eget bästa och skiter fullkomligt i hur det går med sina egna länder.EUs syfte var säkert bra en gång i tiden med att vi skulle hjälpa våra grannar,men idag så hjälper vi alla utom oss själva,inte konstigt att folk är mer emot EU idag.

 31. eu har onekligen bevisat att det inte blivit bättre sedan sverige gick med 1994, möjligen för de som valts in i parlamentet och slipper redovisa 46000ske/mån utan kvitton, samt för margot som dragit 27msek på detta eu monster, vi övriga har fått att snubbla över eu-migranter och se våra sommarstugor länsade…..!

 32. Tack EU att jag som skåning kan köra fram o tillbaka till Tyskland på några timmar och fullständigt fullproppa min kombi o mit släp med alla goda alkoholhaltiga drycker, till ett mycket lågt pris!! I förmynderiets Sverige är vi inte tillåtna att ens köpa en mellanöl på Ica…Men fortsätter KRONRASET…har vi fattigsvenskar inget i EU att göra längre, tyvärr…vi har INTE råd…Vi kommer inte att ha råd att importera något från EURO länderna längre…that’s it👎🏿

  • Vi är inte med för att ha råd, vi är med för att bekosta EU apparaten och deras utopiska projekt som ingen medborgare i något land har efterfrågat.

   • Sverige är defacto ett litet skitland ( 10 miljoner ca..) bara Paris tex..är 12.5 miljoner ca.. för att bara ta ett exempel..! Vår handel med EU är livsviktig för vår ekonomiska standard, välfärd etc…
    vi skall inte överskatta oss själva….att ställa sig utanför EU som handelsunion…är en stor risk.
    Tips läs igenom : https://www.europaportalen.se/teman/sveriges-eu-avgift….där finns svaren om man läser hela….

    • Så innan EU så kunde Sverige inte handla med någon utanför sina gränser? Och varför kan man inte återgå till handelsavtalen, Stål och Kål unionen och sen skippa United states of europe som ingen utom eu kommissionen vill ha.

   • Inte många som vet men borde veta…
    Role:

    Gives political guidance to the Commission
    Calls and chairs meetings of the college of the Commissioners
    Leads the Commission’s work in implementing EU policies
    Takes part in G7 meetings
    Contributes to major debates both in the European Parliament and between EU governments in the Council of the European Union

    Ställer du en fråga till våra EU kommissionärer så hänvisar dom till honom och hans agenda.

 33. Det ju bara EU byråkrater lobbyister som gör storkovan och i viss mån företagare som kan tjäna något på EU de andra blir slavar under Eu och deras regler de fattigare blir ännu fattigare och länder blir spillror som sweden

 34. De enda som det skulle vara sämre för utan EU är alla parasiter och självgoda pösmunkar som jobbar inom denna gigantiska penning slukare.

 35. Jag röstade emot EU för jag visste hur det skulle bli.
  Ut ur EU. satan styr detta system
  folk söker sig dit som parlamentariker för makt, pengar bara
  och sk— i folket, länderna och världen.
  Egen makt, kapital är målet

 36. Inget märkligt resultat i dagsläget.

  EU medborgarna ser ju hur EU av dessa sakramentskade politrukbyråkrater som lyckats nästla sig in i ledningen, förvandlas från vad det var tänkt, en samarbetsorganisation, till en överstatlig organisation med målet att beröva medlemsstaterna deras nationella suveränitet.

  Dvs skapa ett Europas Förenta Stater men av ett helt annat slag än USA.

  EU skall drivas av en korrupt ”maffia” i Bryssel som inte väljs och som inte är ansvarig inför någon.

  Arkitekten bakom detta är ”fete katten” Juncker som har synnerligen god hjälp av ”vissa” svenska EU representanter.

  Det är ett friskhetstecken hos de länder som överväger sina ”Brexit” eftersom de inte vill ge upp sin nationella suveränitet till oåtkomliga potentare som gömmer sig i Bryssel.

  Bra exempel på oacceptabla överstatligheter är förslagen om ett EU-Försvar och en EU-Beskattning där inget av medlemsländerna skall ha något att säga till om.

  Likaledes standarder för ”gurkutseende” och liknande som spytts ut från EU centralt.

  Den väg EUs byråkrater valt är inte Sveriges väg så SDs val att Sverige skall lämna EU blir bara mer och mer rätt.

 37. Tyvärr det så att många människor är kunskapslösa. Utan EU skulle vi alla varit fattigare. Vi skulle ha sämre utbud av varor till högre priser, dyrare mobilabonemang, svårare och dyrare att åka till andra länder. Problemet är att folk tar allt det positiva som EU fått till som självklart och innbiller sig att det skulle funnits även utan EU. Ungefär som britiska bönder som röstade för Brexit, men trodde de skulle fortsatt få ekonomiskt stöd från EU.

   • Først og fremst 50 år av fred og velstand i Europa, men også større utvalg av varer i butikken. Tryggere matproduksjon., felles standarder for sikkerhet og forbrukerrettigheter, billigere mobiltelefonipriser, enklere å reise og studere i Europa, finansiering av studentutvekslingsprogram, finansiering av veldig mange store forskningsprosjekt og veldig mange flere ting. EU har bidratt til å gjøre din hverdag enklere og tryggere på nesten alle områder av livet ditt.

  • Om Pettersson hade behagat läsa dagens Aftonblad vilket kanske är att begära för mycket av en Sdare ..så går det att läsa följande , 77 % av svenskarna är för EU.Dvs det är 23 % som vill ha utträde .Detta är alltså Segra eller Dö partiet SD och Dö och sedan Segra partiet V . Vilket gäng båda vill koppla loss samarbetet med NATO och knyta hymnens band med Putin.

 38. Utan EU så kanske, kanske Sverige kunnat ha kontroll över sina gränser.. Numera är det en cirkus av diverse skräp som väller in .. Alla ska ha asyl och bidrag, det är alltid synd om alla.

LÄMNA ETT SVAR