En 29-årig man i Malmö åtalas för att ha dödshotat och tagit strypgrepp på en biljettkontrollant i dennes arbete att avvisa personer som inte betalat för resan.

Det var i december år 2016 som en ung man blev konfronterad av biljettkontrollanter på en buss i centrala Malmö. När resenären inte kunde uppvisa en giltig biljett tog kontrollanterna med honom ut ur bussen. Men där anslöt sig snart en 29-årig man till diskussionen och situationen eskalerade snabbt till att bli aggressiv.

LÄS ÄVEN: Kvinna hade ingen bussbiljett – försökte strypa biljettkontrollant

29-åringen gick enligt åtalet till fysiskt angrepp mot en av kontrollanterna genom att knuffa denne bakåt in i ett skyltfönster. Därefter fortsatte mannen attacken med att strypa kontrollanten. Samtidigt hotade han med att han skulle döda honom och slå sönder hans glasögon.

Det är först nu, tre år senare, efter att man har lyckats identifiera 29-åringen som han ställs inför rätta.

Stoppade biljettkontroller
I november förra året uppmärksammade Samhällsnytt hur biljettkontroller stoppades i Skåne efter att två kontrollanter blivit misshandlade samma dag på Pågatågen

Enligt Ola Brunnström som är huvudskyddsombud för Seko på Pågatågen hade tågvärdarna blivit slagna, skallade och sparkade på. Han berättade även att värdarna får motta hot som, ”jag ska leta upp dig när du har slutat jobba” och ”jag ska vänta på plattformen där du slutar och slå ihjäl dig”.

LÄS ÄVEN: Biljettkontroller i stora delar av Skåne stoppades efter misshandel