Ett barn och en ung kvinna dog och 13 personer skadades när en man vid 22-tiden på söndagskvällen öppnade eld med pistol in i en restaurang på Danforth Avenue i Toronto, Kanada. Skytten har nu identifierats som 29-årige Faisal Hussain. Motivet till skjutningen misstänks vara jihadistiskt.

Enligt vittnen sköt Faisal Hussain ”som i ett tv-spel” mot allt som rörde sig. En 10-årig flicka och en 18-årig ung kvinna dog och ytterligare 13 personer träffades av de cirka 20 skott som avlossades. Hussein rapporteras ha dött i samband med attacken i eldstrid med polisen.

”Det är nästan ofattbart att sådana här saker kan hända. Det är en tragedi hur man än ser på det”, sade Torontos borgmästare John Tory vid en presskonferens efter dådet. För andra invånare i Toronto kom dådet inte som någon överraskning. Så sent som i april i år drabbades staden av en lastbilsattack där 10 personer dog och 15 skadades.

Faisal Hussain uppges ha haft psykiska problem som kan ha bidragit till att han utförde attacken. Misstankar finns dock om att huvudmotivet till dådet var jihadistiskt och att Faisal var ytterligare en i raden som hörsammat den uppmaning som den muslimska terrororganisationen IS 2014 riktade till alla rättrogna muslimer i diasporan i västvärlden att döda så många otrogna som möjligt där man befinner sig.