En kvinna i 30-årsåldern var jourhemsmamma åt en så kallad ensamkommande påstått 15-årig pojke. En sexfilm som pojken spelat in bevisar att de haft en sexuell relationen. Nu har hon dömts för utnyttjande av barn, rapporterar Mitt i.

Det är snart tre år sedan en 15-årig ensamkommande pojke placerades i ett jourhem i Järfälla. Kvinnan som skulle ta hand om honom är i 30-årsåldern. När han senare flyttade in i ett nytt jourhem berättade han att han och kvinnan haft en sexuell relation – ett påstående han kunde styrka med filmad bevisning.

Pojkens gode man upprättade en polisanmälan. Kvinnan menar dock att pojken tvingade henne till sexuella handlingar genom hot och våld. Hon uppger också att pojken ska ha misshandlat henne flertalet gånger.

Tingsrätten instämmer i att det finns tecken på att pojken ska ha varit våldsam. Däremot finner de inget stöd för att detta ska vara kopplat till de sexuella handlingarna. Tingsrätten bedömer bland annat utifrån filmen att den sexuella relationen ser ut att ha varit frivillig från både kvinnan och 15-åringen.

Kvinnan trodde att han var 23 år gammal

Kvinnan har uppgett att hon trodde att pojken var 23 år gammal. Tingsrätten, som skriver att pojken precis fyllt 15 när han flyttade in hos kvinnan, menar att det inte är trovärdigt och slår fast att hon måste ha insett att han var under 18.

Kvinnan har – trots sitt nekande – dömts för sexuellt utnyttjande av barn. Straffet blev villkorlig dom och samhällstjänst.

Det har tidigare uppdagats att väldigt många ensamkommande flyktingpojkar har ljugit för myndigheter om sin ålder för att få fler förmåner. Det är dock ingenting som är känt i detta fall.