Screenshot 2018-11-12 at 23.13.06

En anti-tankmissil från Gaza träffade denna buss. Foto: IDF/Twitter

Utrikes

400 raketer avfyrade från Gaza mot Israel – högsta antalet på en dag någonsin

Publicerad 11/12/2018
Annons

Omkring 400 raketer har avfyrats mot Israel under dagen från Gaza. De ska ha nått omkringliggande israeliska samhällen och även staden Beersheba och ändå bort till döda havet. Runt 60 av dem sköts ner av Israels ”Iron Dome”-försvar medan flera andra träffade hem och byggnader där flera personer skadades och stor skada gjordes på byggnader.

Som svar på de intensiva raketattackerna från Gaza-remsan skickades israeliska stridsflygplan ut på en rad uppdrag. Minst tre araber dödades i försvarsaktionen och tre andra skadades, enligt det Hamasstyrda Hälsoministeriet, rapporterar Times of Israel.

Attackerna från Gaza kom mindre än en dag efter att en specialistsoldat från IDF dödades i en operation som gick snett, som också dödade sju terrorister. Hamas ska ha sagt att ”blodet från våra martyrer kommer inte slösas bort”.

Efter att raketattackerna började runt 16.30 beordrade militären invånarna i samhällen nära Gaza-remsan att stanna inne i skyddsrummen tills vidare. De som bor några längre bort uppmanades att stanna i närheten av skyddsrum.

Skolor stängs även på tisdagen i områden kring Gaza-regionen. Utöver det stängs även affärer liksom myndighetskontor, såvida de inte är av särskild viktig natur. Dessutom för inga stora folksamlingar samlas.

Gaza-upploppen, som av Hamas kallas ”Den stora återmarschen” har hållts sedan 30 mars och mest involverat däckbränning och stenkastning men även skottlossning, bomber och försöker att forcera Israels gräns liksom att skicka även eldbomber i form av ”flygande drakar” in i Israel.

– Världen har tröttnat på Hamas våld och våldet från andra dåliga aktörer i Gaza. Detta våldet förhindrar riktig hjälp till folket i Gaza, skrev Jason Greenblatt, USA:s sändebud för den Israelisk-Palestinska fredsprocessen på Twitter, enligt Times of Israel.

Södra Israel har även fått utstå sporadiska, men aggressiva, raketbeskjutningar från Gaza-remsan. Hamas, en terrorgrupp som tog över Gaza 2007, har som mål att utplåna Israel.

Redaktionen
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1019”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons