lampedusa-migranter
Utrikes

33 hjälparbetare på Lesbos misstänks för människosmuggling

Publicerad 9/29/2020
Annons

33 personer tillhörande så kallade icke-statliga organisationer anklagas för en lång rad olika brott i samband med att de möjliggjort människosmuggling av migranter till den grekiska ön från Turkiet. De riskerar nu fängelse.

På måndagen meddelade grekisk polis att man öppnat ett fall rörande 33 utländska medborgare från fyra olika icke-statliga organisationer samt ytterligare två ”tredjelandsmedborgare” för brott som spionage, kränkning av statshemligheter, skapande av och deltagande i en kriminell organisation samt kränkningar av migrationslagen.

LÄS ÄVEN: Grekiska öbor strejkar mot migrantlägren: ”Vi vill ha våra öar tillbaka!”

Man ska ha vidarebefordrat hemlig information under täckmantel av humanitära insatser via stängda grupper och internetapplikationer. Informationen gällde bland annat var och när migrantbåtar med destination Grekland avgick från den turkiska kusten, dess koordinater och riktning, antalet personer ombord, var de kommer att gå iland och hur situationen i lägret i Mora såg ut.

Varken de 33 personernas nationaliteter eller organisationernas namn avslöjas dock i dagsläget.

Enligt polisen ska utredningen ha inletts för flera månader sen där även landets säkerhetstjänst och antiterror-polis varit involverade.

LÄS ÄVEN: Grekiskt migrantläger i lågor var hämndattack: ”Jag hatar Europa”

Gruppen ska ha genomfört, eller försökt genomföra, transport av migranter till Lesbos vid åtminstone 32 tillfällen.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
772Man ihjälskjuten vid idrottsplats – ”Man vill flytta från Stockholm”
Annons