bankmoat 1

Faksimil Twitter

Utrikes

500 bankomater sprängda av migrantgäng 2022

Publicerad 1/16/2023
Annons

Organiserade ligor, oftast bestående av marockaner, sätter liv på spel då de spränger sönder bankomater för att komma åt pengar. Under fjolåret gjordes omkring 500 sådana rån i Tyskland.

Organiserade kriminella gäng som är aktiva i Nederländerna och Frankrike, mestadels bestående av marockanska migranter, spränger bankomater i Tyskland i rekordfart i mycket professionella rånoperationer. 2022 visar statlig statistik att de sprängde 500 stycken – alltså mer än en per dag.

LÄS ÄVEN: Minst 70% av gripna efter nyårsupplopp är migranter

Kontanter är fortfarande populära bland tyskar och för att möta denna efterfrågan driver banker nästan 100 000 uttagsautomater över hela landet. Dessa innehåller vanligtvis mellan 50 000 och 100 000 euro, något kriminella gäng utnyttjar och man är villiga att använda extrema metoder för att komma över pengarna.

Enligt polisen agerar gängen med brutalitet och hänsynslöshet vilket sätter människoliv på spel.

Oöverträffad fara

Migrantgängen spränger banker med så kraftfulla sprängämnen att de förstör hela byggnader. I vissa fall har de sprängt bankvalvsdörrar upp till 30 meter bort, vilket understryker hur kraftfulla dessa kan vara. Polisen säger att faran som tyskarna står inför är oöverträffad då många av bankerna ligger i bostadshus.

Videor av explosioner i byggnader, stormarknader och andra offentliga utrymmen visas rutinmässigt på tyska nyheter.

– Det är ett mirakel att det inte har inträffat några dödsfall än, säger Swen Eigenbrodt, ledare för en ny specialenhet vid polisen i Hessen.

LÄS ÄVEN: Abdullahi och Rachid våldtog ukrainsk flykting: ”Sluta jag vill inte”

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1073Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons