bibby stockholm

Ashley Smith, CC BY-SA 4.0

Utrikes

500 migranter inhyses på pråm

Publicerad 7/24/2023
Annons

Tre våningar hög och lång som en fotbollsplan. Bibby Stockholm har tillbringat de senaste 30 åren som boendepråm, men efter en lagändring som syftar till att göra boenden för migranter billigare ska den nu få nya invånare.

Pråmen, som ska till Portland Port i Dorset i sydvästra delen av England, har tidigare fungerat som boende för asylsökande, hemlösa och bygglag som arbetar utanför den skotska kusten.

Bibby Stockholm är det första fartyget som säkrats under inrikesminister Suella Bravermans planer på att minska kostnaderna för asylboenden och ger ett tillfälligt hem för omkring 500 manliga asylsökande.

LÄS ÄVEN: England planerar skicka migranter till Rwanda

Kritiker hävdar att Bibby Stockholm är ett ”flytande fängelse” och menar att 500 män i vad som ursprungligen var 222 hytter kommer att drabbas av extra trauma medan de väntar på att deras asylansökningar ska behandlas.

Pråmen förväntas vara placerad på samma plats som ett fängelsefartyg var förtöjt fram till 2006. HMP Weare användes av regeringen för att ”tillfälligt” lindra överbeläggningar i fängelser vilket slutade med att det stod kvar i nio år. Meningen är att Bibby Stockholm ska finnas på plats under en första provperiod på 18 månader.

7,3 miljoner pund

Ett typiskt sovrum har en enkelsäng, en egen dusch, en TV och wi-fi. Boende kommer ”starkt uppmuntras” att återvända till fartyget vid kl 23:00 varje kväll men det blir inget utegångsförbud.

Säkerhetstjänstemän kommer att finnas på plats i Portland Port 24 timmar om dygnet. Enligt obekräftade uppgifter kostar pråmen 7,3 miljoner brittiska pund per år.

Stopp för illegala migranter

Den konservativa regeringen har lovat att stoppa båtarna som kommer från norra Frankrike och transporterar migranter som hoppas få bo i Storbritannien. Mer än 45 000 människor korsade kanalen till landet 2022, varav flera dog.

Enligt den nya lagstiftningen kommer de som fångas att skickas hem eller deporteras till ett annat säkert land och förbjudas att någonsin återvända till Storbritannien.

LÄS ÄVEN: Ukrainska flyktingar rädda i England: ”För många muslimer”

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
782Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons