migranter invandring

Foto: Mstyslav Chernov.

Utrikes

Ukrainska flyktingar rädda i England: ”För många muslimer”

Publicerad 1/30/2023
Annons

Ukrainska flyktingar känner sig rädda i England eftersom det finns ”för många muslimer” i invandrartäta städer som Birmingham. En värdinna berättar för Storbritanniens statliga Channel 4 att en ukrainsk mamma valde att lämna sin bostad då en majoritet av barnen i skolan som hennes barn skulle gå i hade bakgrund i Afrika och Mellanöstern.

I ett program som sändes tidigare i veckan i den brittiska statliga tv-kanalen Channel 4, om hur det går med integrationen av ukrainska flyktingar i Storbritannien, avslöjades att vissa av dem som tvingats fly Ukraina till följd av kriget med Ryssland var chockade och till och med skrämda av den etniska sammansättningen av de delar av England de anvisats till. Bristen på infödda engelsmän var inget de hade väntat sig.

Drygt 100 000 ukrainare har sökt skydd i Storbritannien, de allra flesta kvinnor och barn. Men inte alla av dem har funnit det lätt att bosätta sig i ett land där den etniska mångfalden och de kulturella värderingarna skiljer sig stort från vad de har varit vana vid hemma, sade reportern i programmet.

En kvinna från Birmingham, som öppnade upp sitt hem för en flykting under Homes for Ukraine-programmet, berättar för reportern Darshna Soni att flyktingmamman sagt till henne att hon ville lämna området eftersom det var farligt då det fanns ”för många muslimer och för många människor med olika etnicitet”. Majoriteten av kvinnans grannar är pakistanier och kashmirier.

LÄS ÄVEN: 8-årig ukrainsk flicka knivhöggs 74 GÅNGER på flyktingboende

Statsreporter attackerar ukrainska flyktingar

När kanalen sedan intervjuar den ukrainska flyktingkvinnan Oksana berättar hon att hon kom från ”den bästa delen av Kiev” till det värsta området i Birmingham” – och att hon är orolig för potentiell islamisk terrorism.

Reportern Darshna Soni hävdar då att ”många människor här skulle känna sig väldigt förolämpade” eftersom ukrainskan antyder att Birmingham inte är säkert på grund av att det är etniskt blandat. Oksana svarar att hennes åsikt inte kommer från okunnighet, och att hon har läst statistik från polis och nyhetsrapporter på engelska samt hört många farliga historier från lokalbefolkningen om islamisk terrorism och våld.

LÄS ÄVEN: Abdullahi och Rachid våldtog ukrainsk flykting: ”Sluta jag vill inte”

Mira Aksoy
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
845Man ihjälskjuten vid idrottsplats – ”Man vill flytta från Stockholm”
Annons