Tiotusentals palestinier har de senaste dagarna genomfört våldsamma aktioner från Gaza mot Israels gränser. Under attackerna mot de israeliska gränsposteringarna har 62 palestinska våldsverkare dödats, varav 24 identifierats som terrorister av IDF.

En av de utlösande faktorerna till våldet är invigningen av USA:s nya ambassad i Israels huvudstad Jerusalem, något som ogillas från palestinskt håll. Invigningen sammanfaller också med firandet av nationen Israels 70-årsfirande, festligheter som retat upp många Israel-fientliga palestinier.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har i ett uttalande kommenterat händelserna med att den av EU och USA terrorstämplade organisationen Hamas ligger bakom attackerna och att dess mål är att förgöra Israel.

Netanyahu bemöter den internationella kritik som riktats mot Israel med att ”Vi kommer att fortsätta agera beslutsamt för att skydda vår suveränitet och våra medborgare”.

I ett annat uttalande förklarade den israeliske premiärministern att man inte, som antytts, skjutit mot några ”fredliga demonstranter”, utan bara mot regelrätta våldsverkare och terrorister som attackerat gränsen mot Israel.

FN:s säkerhetsråd träffas under tisdagen i ett extrainkallat sammanträde för att diskutera den uppkomna situationen. Det är dock inte sannolikt att rådet kommer att kunna enas om någon gemensam hållning.