Tele2 aktiverade på söndagen 5G i centrala Stockholm. Detta sedan Telia gett besked om att de kommer att erbjuda ett publikt 5G-nät från och med midsommar. Samtidigt varnar forskare för att strålningen från 5G-näten ökar riskerna för cancer.
I fredags meddelade Telia att de drar igång sitt 5G-nät i centrala Stockholm till midsommar. Tanken var att lansera projektet vid en presskonferens tillsammans med Ericsson imorgon, måndag. I ett publicitetstunt tog Tele2 chansen och startade sin service redan idag och blev därmed först med att erbjuda privatkunder 5G, meddelar företaget i en pressrelease.
– Från och med söndag kommer kunder med 5G-redo telefoner att kunna surfa med över 1 gigabits hastighet innanför tullarna i Stockholm. Från den 24 juni kommer vi att erbjuda samma sak i Göteborg och Malmö, säger Björn Lindberg, nätchef på Tele 2, till DN.
Missa inte vårt PLUS-innehåll!
Även Tre har meddelat att man avser lansera 5G. Detta i Juni. För att kunna utnyttja 5G måste man köpa ny telefon. Gamla lurar klarar inte av tekniken och mobilindustrin kan se fram emot nya rekordförsäljningar när 5G blir den nya standarden.
Telekombolagen förnekar risker med 5G
5G framhävs av anhängarna som supersnabbt och nyckeln till det uppkopplade samhället. 5G är, som namnet antyder, den femte generationens mobilnät. Med förbättrad teknik och nya radiofrekvenser ger det högre prestanda än dagens nät. Kommunikationen uppges bli snabbare och mer tillförlitlig. Vad som nämns mer sällan är hur strålningen påverkar människor och djur.
Telekombolagen förnekar att det finns några risker medan många forskare hävdar motsatsen. Elektromagnetiska fält med de frekvenser som 5G använder kan värma upp vävnaden under huden på användaren, konstaterar Dagens Nyheter.
– Om de håller sig under gränsvärdena så ska det inte kunna ske någon skadlig uppvärmning, säger Maria Feychting, professor i epidemiologi vid Karolinska institutet till tidningen.
Enorm exponering av strålning
Enligt Strålskyddsstiftelsen har telekombolagens lobbyister lyckats övertyga beslutsfattare i Bryssel att höja gränsvärdet för strålning 5,5 gånger jämfört med det som gällde vid 4G-utbyggnaden och drygt 20 gånger jämfört med det som gällde vid 3G-utbyggnaden.
Lennart Hardell, professor i onkologi och verksam vid Universitetssjukhuset i Örebro, är en av kritikerna till 5G. I bland annat Journal of Oncology har Hardell och hans team publicerat flera uppmärksammade forskningsrapporter som varnat för riskerna med strålning i samband med mobiltelefoni, bland annat har man kunnat påvisa ökad risk för cancer.
Forskningen visar även att barn påverkas mer än vuxna av strålningen, något Hardell bland annat vittnat om i en föreläsning för det danska parlamentet 2018. Han varnar för att 5G leder till en enorm ökning av strålningsexponering, inte bara för den som använder mobiltelefonen utan även för alla som befinner sig i nätets närområde.
5G är effektivt endast på kort avstånd vilket gör att många nya antenner måste placeras ut. Detta leder i sin tur till ökad exponering, menar professorn.
Inga krav på miljökonsekvensbeskrivning
Hardell liknar riskerna med 5G och telekombolagens förnekande av riskerna med tobaksindustrin, som under många år förnekade att rökning kan leda till lungcancer.
Redan hösten 2017 skickade vetenskapsmän och läkare från 36 länder in en gemensam skrivelse till EU-kommissionen där de varnar för ”potentiellt allvarliga hälsokonsekvenser” i form av bland annat neurologiska effekter, infertilitet och cancer på grund av den ökande strålning som 5G innebär. Till dags dato har 319 vetenskapsmän och läkare undertecknat den så kallade 5G-appellen.
Rent juridiskt är 5G inte tillståndspliktigt eller ens anmälningspliktigt enligt strålskyddslagen eller miljöbalken, klargör Jimmy Estenberg på Strålsäkerhetsmyndigheten för PC för alla. Det betyder bland annat att det inte finns krav på miljökonsekvensbeskrivning för tekniken.
Risk för spioneri
Utbyggnaden av 5G-näten har även skapat internationella politiska konflikter. Anledningen är att kinesiska Huawei kämpar för att bli en huvudleverantör för nätverksutrustningen.
5G-näten förväntas koppla upp en mängd enheter i allt från industri, hem och trafik, stora delar av samhället med andra ord. I och att Huawei varit inblandade i tidigare övervakningsskandaler finns en oro för att det kan ske igen. Den som tillhandahåller utrustningen kan även övervaka den som använder den.
Vad som göder oron är Huaweis nära band med den kinesiska staten och en kinesisk lag som tvingar alla landets medborgare och företag att delta i Kinas underrättelsearbete. Företaget tillbakavisar konsekvent alla spionerianklagelser.
USA förbjöd tidigare amerikanska företag att göra affärer med Huawei men har på senare tid lättat på restriktionerna när det gäller redan existerande produkter. Brittiska underrättelsetjänsten MI6 har tidigare varnat för företaget som även anklagats för spioneri i ett flertal länder.
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.