Antalet migranter som anlänt till Europa över Medelhavet har den senaste tiden minskat något. Uppgifter pekar på att detta inte beror på ett minskat tryck att ta sig hit utan en flaskhalssituation i människosmugglingen. I Libyen växer köerna för en båtplats över Medelhavet, antalet migranter som väntar uppges nu vara uppe i 660 000.

Den illegala människosmugglingen över Medelhavet har på senare tid gjort sig beroende av ett samarbete med de NGO-organisationer som opererar i farvattnen, officiellt med sjöräddningsuppdrag men i själva verket med syfte att transportera migranter över Medelhavet till Europa. Smugglarna varskor NGO-fartygen om var de kommer att befinna sig vid en viss tidpunkt så att de illegala migranterna kan lastas över från de ofta sjöodugliga smugglingsfarkosterna för vidare färd till bland annat Italien.

LÄS ÄVEN: Tysk sjökapten plockade upp migranter i Medelhavet – kan dömas till fängelse

Italien har efter att den nya regeringen tillträdde vidtagit kraftfulla åtgärder mot den illegala invandringen och även mot de NGO-organisationer som bistår människosmugglarna. Flera kaptener för Sea Watch-fartyg har gripits och kan komma att dömas till långa fängelsestraff om de fälls.

Situationen i Libyen uppges samtidigt vara kaotisk. Attacker mot uppsamlingsläger har utförts. Det är oklart vilka som ligger bakom attackerna men FN har klargjort att man betraktar dem som krigsbrott.

LÄS ÄVEN: VIDEO: Här grips beryktade migrantsmugglaren i Italien – under publikens applåder

Situationen i Libyen är politiskt instabil med sammanstötningar mellan den svaga statsmaktens militär och rebellrörelser och den libyska regimen anklagar rebellerna för attackerna. Det finns också misstankar om att uppsamlingslägren i stället kan ha attackerats av libysk militär när de genomfört räder i området, något som de själva dock förnekar. Det förekommer vidare uppgifter om att migranter i Libyen tvingas utföra uppgifter åt milisgrupper, såsom att montera ihop vapen.

Hos de italienska myndigheterna är oron stor över att migrantsmugglingen över Medelhavet i allt större utsträckning infiltreras av islamistiska terrorister. Man har därför intensifierat kustbevakningen ytterligare med patrullbåtar som ska hindra alla fartyg med migranter ombord att angöra italienska hamnar. Inrikesminister Matteo Salvini har även riktat skarp kritik mot de NGO-organisationer som deltar i människosmugglingen men de italienska myndigheterna har svårt att konkret göra något så länge de opererar på internationellt vatten.