En äldre man med svåra smärtor i ryggen fördes med ambulans till en akutmottagning i Skåne. Men där fanns ingen hjälp att få – istället tvingades mannen vänta i nästan två dygn och påträffades sedan utslagen på sjukhusgolvet.

Det var förra helgen som vårdtagaren anlände till Skånes universitetssjukhus i Lund där han fick träffa en läkare. Därefter skulle det dröja 46 timmar innan läkarna genomförde en röntgenundersökning, rapporterar TV4.

Den 69-årige mannen, som hade feber och ihållande smärtor i ryggen, fick i samband med väntetiden ingen hjälp att besöka toaletten. I ett eget försök att ta sig till toaletten föll mannen ihop och påträffades sedan utslagen på sjukhusgolvet.

När läkarna till slut tog hand om 69-åringen visade det sig att den långa väntetiden kunde inneburit allvarliga konsekvenser. Mannen hade en infektion i ryggen som i sin tur innebar en risk för blodförgiftning och bestående skada.

Sjukhuset: ”Vi har patienter liggande överallt”

Anders Willysson är sjuksköterska och skyddsombud vid akutmottagningen i Lund och han vittnar för TV4 om att när situationen är som värst har de patienter liggande överallt. Han menar att den rådande situationen kan innebära att patientsäkerheten är hotad.

– När är det som mest fullbelagt här så har vi patienter liggande exakt överallt. Patienter kan behöva sitta på golvet i de värsta situationerna.