Kritiken växer i Tyskland mot en landsomfattande polisinsats mot ”hat och hets” på internet som genomfördes i onsdags. Många jämför insatsen med hur Stasi agerade under Östtysklands dagar.

”Knack knack knack”

Klockan är 06:08 på onsdagsmorgonen när Berlinpolisen skriver ett kryptiskt inlägg på Twitter.

Två minuter senare följer Berlinpolisens insatskonto upp med att man fått order om att genomföra husrannsakningar i Berlin, och att ”mer information kommer”.

Landsomfattande insats

De kommande minutrarna bankar det på dörren på inte mindre än 91 olika adresser i en landsomfattande gryningsräd. Personer hämtas in för förhör, medan datorer, mobiltelefoner och annat lösöre tas i beslag.

Ett 60-tal poliser uppges arbeta med den hemlighetsfulla insatsen, enbart i Berlin, och de följande timmarna kommer uppdateringar om olika stadsdelar där polisen slår till.

Men polisen avslöjar inte vad insatsen handlar om. Nyfikna tyskar frågar sig om det är terrorister, kriminella gäng eller något pedofilnätverk som polisen nystar upp.

”Hat och hets”

Det dröjer till efter klockan åtta på morgonen innan polisen till slut avslöjar vad den landsomfattande insatsen handlar om: Hat och hets på nätet. Polisen har resolut ingripit mot personer som anses ha uttryckt sig olämpligt i sociala medier.

Som exempel nämns en 72-årig man som på sajten VK.com skrivit ”islam ut ur Europa” samt att alla muslimer borde kastreras. Ett annat exempel som nämns är en 24-årig man i Berlin som i ett inlägg på Instagram tycker att alla i Hamburg är ”smutsiga horungar” och att han ska ”knulla deras ansikten”.

Flera andra exempel handlar om personer som anklagas för att ha uttryckt antisemitism på nätet, även om polisen i de fallen inte uttryckligen går in på vad som skrivits.

Jämförs med Stasi

Efter att allmänheten fått klart för sig vad den omfattande insatsen handlade om, har kritiken mot polisens metoder växt. Flera drar paralleller till hur Stasi, Östtysklands säkerhetstjänst, agerade under kalla krigets dagar.

Polisen svarar på kritiken med att ”förolämpningar, hat och rasistiska kommentarer är straffbara och kommer åtalas”. Och i sociala medier bemöts kritikerna med att blockeras och få sina kritiska svar dolda av myndigheterna.

En av dem som blockerats är en person som citerar den tyske antinazistiske författaren Bertolt Brecht: ”Där orätt blir rättighet, blir motstånd en plikt”.