Denny Abrahamsson, 73, är hemmahörande i Stockholm, men bor under vinterhalvåret i Thailand. Efter ett nederlag i hovrätten har Näthatsgranskaren anmält honom igen – och nu ska han inställa sig för rättegången. Thailändska läkare avråder honom från att flyga – men Stockholms tingsrätt underkänner intygen och hotar pensionären med vite.

Samhällsnytt har tidigare rapporterat om Denny Abrahamsson som efter en lång kamp med rättsväsendet slutligen blivit frikänd i hovrätten från åtalet om hets mot folkgrupp. Den gången åtalades han bland annat för att ha skrivit att islam är en ”fascistisk ideologi”. Det tog dock inte lång tid innan han blev anmäld igen – av samma aktör som förra gången.

LÄS MER: 71-årige Denny kallade islam för ”fascistisk ideologi” – åtalas för hets mot folkgrupp

Samhällsnytt har tagit del av polisförhör med mannen. Enligt förhöret misstänks han bland annat för att ha skrivit på Facebook att ”låga IQ-kulturer inte mixar bra med hög IQ-samhällen” samt att ”kusingifte och inavel i den islamiska kulturen orsakar missbildningar, lågt IQ och aggressioner”.  Detta polisanmäldes han för av den statligt finansierade Näthatsgranskaren någon gång under 2018.

Sedan dess har rättegångsdatumet flyttats flera gånger – för att slutligen hamna på den 27 januari i år. Abrahamsson har skickat två läkarintyg från thailändska läkare som visar att hans ben har svällt – troligen till följd av blodproppar. Han rekommenderas att ta blodförtunnande läkemedel för att lösa upp proppen. Samtidigt avråds han från flygresor längre än fyra timmar – av den anledningen att blodproppar som bildas efter att man suttit stilla alltför länge kan sätta sig i hjärta eller lungor med risk för livet. Abrahamsson har även genom sin advokat skickat bilder på sina svullna ben till tingsrätten:

Trots intygen, bilderna samt blodproven har domstolen i ett särskilt beslut underkänt dokumentationen. Till sin hjälp har man tagit ett expertråd från Socialstyrelsen. Enligt beslutet som Samhällsnytt har tagit del av beläggs pensionären med ett vite på fyra tusen kronor för att ha missat rättegången utan ”laga förfall” – det vill säga utan en legitim anledning till det. Därtill kommer han att tvingas att betala 8 tusen kronor om han inte infinner sig vid nästa datum – någon gång i februari:

LÄS ÄVEN: Denny Abrahamsson, 71, pressades hårt av polisen till att erkänna hatbrott: ”Du får inte skriva det du tycker och tror”

I sitt yttrande skriver det rättsliga rådet från Socialstyrelsen att hans ”besvär enligt diagnoserna i de två thailändska läkarintygen är sådana att de typiskt sett kan behandlas med medicin”. Vidare menar man att riskerna att flyga då blir inte större än för en frisk person.

I en kommentar till Samhällsnytt ställer sig Abrahamsson frågande till uttalandet från Socialstyrelsen:

– De vill släpa hem mig för ny rättegång trots att jag skickat läkarintyg som avråder mig från långflygningar under tiden som jag tar blodförtunnande medicin. Använder dessutom stödstrumpor då jag fortfarande har blodproppar i ben och lungor. Märkligt att dom ifrågasätter min läkares bedömning.

Samtidigt undrar han varför det hårt ansträngda rättsväsendet väljer att lägga resurser på att låta fyra experter från Socialstyrelsen granska hans läkarintyg. Han ångrar inte de uttalanden som han gjort tidigare och säger följande:

– Idag skulle jag skriva att islam är värre än fascism då den legitimerar både pedofili, våldtäkt och kvinnoförtryck. Tyvärr kan jag inte skriva i mina Facebookgrupper då jag är avstängd på livstid.

Trots hoten om vite planerar han inte att följa tingsrättens beslut:

– Rättegången tror jag är planerad till slutet av februari men jag kommer inte infinna mig. Jag föreslog början på juni då jag ändå skall åka till Sverige. Vi har ju blivit avrådda att flyga för mycket.

– Kanske jag kan bli hämtad av Gretas segelbåt, lägger han till.

Tidigare i veckan kunde Samhällsnytt rapportera att 2019 blev ett rekordår för Näthatsgranskarens verksamhet.

LÄS MER: 2019 blev rekordåret för Näthatsgranskaren: ”Vi är uppe i 1400-1500 anmälningar”